Hoe je start-up financieren?

Start-ups

7 verschillende financieringsmogelijkheden voor een beginnend bedrijf

Wil je graag op eigen benen staan en je eigen bedrijf oprichten? Dan heb je centen nodig. Er zijn verschillende vormen van financiering mogelijk. We zetten er zeven op een rijtje.

  1. Je eigen spaargeld

Je kan altijd je eigen spaargeld gebruiken. Deze financiering is veilig. Je gaat immers geen schulden aan. Gebruik niet al je gespaarde geld. Houd nog een deel achter de hand voor noodsituaties.

  1. Geld lenen van je familie of vrienden

Misschien willen je familieleden of je vrienden je wel geld lenen, al dan niet met een rente. Nadeel is dat wanneer je faalt, zij hun geld kwijt zijn en dat komt de relatie niet altijd ten goede… Een andere mogelijkheid is om je familie of vrienden aandelen te laten kopen in je start-up. Let er wel op dat jij de meerderheid van de aandelen behoudt.

  1. Geld lenen bij de bank

Een lening bij de bank is een van de meest voorkomende manieren om je bedrijf te financieren. Alleen dient de bank wel overtuigd te zijn van je slaagkansen. Je businessplan kan de bankier over de streep trekken, maar als je nog geen inkomsten hebt, ligt het vaak wat moeilijker. Een persoonlijke zekerheid kan een uitkomst bieden. Op het geleende bedrag betaal je natuurlijk rente.

  1. Met een persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening beoordeelt de bank jouw persoonlijke financiële situatie en niet die van je bedrijf. Meestal gaat het om beperktere bedragen en vaak kan je zulke lening online aanvragen. Het geld staat dan binnen enkele dagen op je rekening. Vergeet niet dat wanneer het fout loopt met je bedrijf, je deze schuld persoonlijk nog zal moeten terugbetalen.

  1. Het relatief nieuwe crowdfunding

Crowdfunding is een relatief nieuwe financieringsvorm. Daarbij investeren particulieren in je zaak. Zijn ze overtuigd dat jouw idee zal slagen, dan kunnen ze met geld over de brug komen. Wanneer veel particulieren in je geloven, kan je een behoorlijk bedrag ‘ophalen’. Je idee en vraag lanceren doe je op een crowdfundingsplatform. In ruil kan je je investeerders laten deelnemen in de winst, je kan ze een donatie, beloning in natura of aandelen geven of je kan het geleende bedrag aan hen terugbetalen.

  1. Business angels of venture capital firms

Misschien wil een business angel je wel financieren, een particulier, vaak voormalig ondernemer, die potentieel ziet in je bedrijf, en daarbij vaak nog advies verstrekt vanuit zijn eigen ervaring. In ruil vraagt een business angel vaak aandelen. Bij een venture capital firm is de investeerder een bedrijf dat investeert in jonge bedrijven met geld dat het zelf heeft opgehaald bij verschillende investeerders.  

  1. Subsidies en steun

Kijk zeker na of je in aanmerking komt voor overheidssubsidies of voor steun van een publiek investeringsfonds. Voor Vlaamse subsidies raadpleeg je best vlaio.be.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Starship 44

  • RH-Office bv