leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Alison Stessens van de BFFVA

Nieuwe federatie voor freelancers geeft tips om crisis door te komen

Start-ups

Om de belangen van de snel groeiende groep freelancers te behartigen, richtte Alison Stessens, zelf freelancer sinds 2000, onlangs de Belgian Federation of Freelancers & Virtual Assistants (BFFVA) op. “Vooral in deze coronatijden is de BFFVA heel belangrijk voor verbinding met andere freelancers en voor ondersteuning en tips”, aldus Alison Stessens.

101 tips voor succesvolle virtual assistants

Zelf startte Alison Stessens in 1996 in bijberoep met het ondersteunen van dokters in een ziekenhuis. In 2000 maakte zij er haar hoofdberoep van en verlegde zij haar focus naar kmo’s, die ze ondersteunt in hun organisatie, administratie en marketing.

“Ik kreeg gaandeweg veel werk, te veel werk eigenlijk en dat zette mij ertoe aan om de taken die ik zelf met plezier doe over te houden en voor de overblijvende opdrachten andere freelancers te zoeken. Samen met ‘haar’ freelancers is Alison Stessens vandaag actief in ‘Alive’, een all-in-one business support netwerk.

“Vanuit mijn ervaringen voelde ik ook de noodzaak om freelancers te tonen hoe ze hun activiteiten best aanpakken en hoe ze hun business kunnen uitbouwen”, gaat Alison Stessens verder. Ze verzamelde een massa een tips die ze bundelde in het boek ‘101 tips voor een succesvolle business als virtual assistant’. Het kwam vorig najaar op de markt.

Beroepsvereniging voor freelancers

“Een van de tips is om als freelancer aan te sluiten bij een beroepsfederatie. Voor onze sector bestaat er echter geen, zodat ik zelf het initiatief nam er een op te richten.” Geen overbodige luxe gezien het aantal freelancers in Vlaanderen op drie jaar tijd met bijna een kwart toenam.

Enquête impact corona op freelancers

Alison StessensDe beroepsvereniging wordt met de coronacrisis al meteen geconfronteerd met een grote uitdaging. BFFVA hield de voorbije week een enquête bij freelancers en virtual assistants met betrekking tot hun bezorgdheden na de coronacrisis.

Uit de enquête blijkt o.a. dat 58% van de freelancers en virtual assistants verwacht dat zijn facturen ofwel te laat ofwel helemaal niet zullen worden betaald ten gevolge van liquiditeitsproblemen bij hun klanten.

66% van de freelancers denkt dat zijn business slechts langzaam zal heropstarten. 44% van de respondenten verwacht nadien opnieuw aan de slag te kunnen bij zijn huidige klanten. 36% vreest dat zijn klanten zijn taken opnieuw zelf gaat doen en 32% is van mening dat zijn business opnieuw van nul zal moeten heropgestart worden, met nieuwe klanten.

Weinig hoopvol is ook het feit dat slechts 18% van de freelancers verwacht geen financiële problemen te ondervinden, noch op korte, noch op lange termijn.

Zwaarst getroffen: eventsector, HR, trainers, coaches en consultants

“De cijfers verschillen wel van sector tot sector”, stelt Alison Stessens. “De eventsector, HR, trainers, coaches & consultants krijgen de zwaarste klappen en de freelancers die in deze sectoren aan het werk zijn, zijn het meest pessimistisch met betrekking tot hun openstaande facturen en de snelheid van de heropstart van hun business. Administratieve freelancers en creatievelingen komen er samen met de IT’ers het meest hoopgevend uit, terwijl marketeers en freelancers in communicatie vrezen voor het niet of te laat betalen van hun openstaande facturen. Zij verwachten een langzame heropstart van hun business.”

Meer informatie over de resultaten van de BFFVA enquête.

Lid worden van BFFVA?

Om lid te worden van de Beroepsfederatie dienen freelancers en virtual assistants aan bepaalde criteria te voldoen, zodat een minimum standaard aan kwaliteit verzekerd is, waardoor ze sneller het vertrouwen krijgen van opdrachtgevers. De leden van BFFVA kunnen ook regelmatig deelnemen aan infosessies, bijscholingen en vergaderingen.

Je geniet als BFFVA-lid ook exclusieve voordelen, zoals kortingen tot 100% op online licenties.

Meer info: www.BFFVA.be

Lees ook:

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Starship 44

  • RH-Office bv

Bekijk de socials