Van plantaardig restafval tot mooie meubels

Start-ups

Start-up Circular Matters maakt milieuvriendelijk plaatmateriaal uit plantaardig restafval. Met hun innovatief idee wonnen de 3 jonge ondernemers de prijs voor grensverleggend ondernemerschap van Bizidee.

De start-up komt met het plantaardig materiaal tegemoet aan de stijgende vraag naar ecologische materialen in de meubel-, interieur- en bouwsector. Ze gaan aan de slag met plantaardige nevenstromen die jaarlijks in grote hoeveelheid ontstaan in de voedings- en groensector. Ze vormen deze om tot het Q’bo materiaal: een stevig plaatmateriaal met een lange levensduur. Daar kunnen onder andere meubels, wanden en vloeren uit gemaakt worden. Net zoals hout is het materiaal 100% natuurlijk en slaat het CO₂ op. Er hoeven bovendien geen bomen voor gekapt te worden. Integendeel, met hun innovatieve werkwijze recupereert Circular Matters plantaardige nevenstromen. (foto's: Robert Smits Photography)

Milieubewust ondernemen

Pieter Dondeyne, oprichter van Circular Matters, vertelt: “We hebben de ambitie om materialen te ontwikkelen die niet alleen hun negatieve impact beperken, maar die verder gaan dan dat en zorgen voor een positief effect op mens en klimaat. Ondernemerschap als motor voor positieve maatschappelijke vooruitgang, dat is waar we voor gaan”.

Natuurlijk plaatmateriaal als alternatief voor marmer

Het Q’bo materiaal van Circular Matters kan hardhout of multiplex vervangen. Of zelfs een ecologisch alternatief zijn voor marmer, dankzij de mooie texturen en patronen waarin het verkrijgbaar is. Binnenkort gaan meubelfabrikanten, architecten en andere maakbedrijven met het materiaal aan de slag.

“We stellen één voorwaarde aan klanten wanneer ze met het Q’bo materiaal aan de slag willen gaan: de materialen mogen enkel toegepast worden op zo’n manier dat ze ook na vele jaren gebruik nog steeds recycleerbaar en bioafbreekbaar blijven. Niet verlijmen dus, maar demonteerbaar ontwerpen.”, zegt Pieter Do jgndeyne. “We willen Circular Matters uitbouwen tot een merk van materialen dat bekend staat als ‘correct’, ‘eerlijk’ en ‘positief’. Enkel door consequent het goede voorbeeld te geven, kunnen we dit waarmaken.”

Bizidee award

De jaarlijkse ondernemingsplanwedstrijd Bizidee helpt ondernemers in spe om ideeën om te zetten in concrete ondernemingsplannen. De focus ligt op jonge bedrijven die hoogstens één jaar in de go-to-market fase zitten. Met hun milieuvriendelijke materiaal wint Circular Matters de Bizidee Large award, die goed is voor 20.000 euro cash, aangevuld met onder meer kantoorruimte en professioneel advies. Deze prijs laat hen toe om de pilootproductie op te starten en om het team uit te bouwen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Starship 44

  • RH-Office bv

Bekijk de socials