leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Vilvoorde centrum

Strategische ligging en aanwezigheid van grote diversiteit aan (inter)nationale ondernemingen zijn economische troeven van Vilvoorde

Bedrijfsbeheer

Zijn strategische ligging, zijn demografische groei en de aanwezigheid van een grote diversiteit aan nationale en internationale bedrijven. Het zijn volgens burgemeester Hans Bonte de troeven van Vilvoorde om nieuwe investeerders aan te trekken. Belangstelling van ondernemers is er meer dan voldoende. De grote uitdaging bestaat echter in het creëren van bijkomende bedrijventerreinen. Maar daarvoor moeten eerst bestemmingswijzigingen worden gerealiseerd. En dat neemt veel te veel tijd in beslag. Bovendien zet het Uplace-debâcle deels een rem op de ontwikkeling van het stedelijke handelscentrum.

Vilvoorde: aantal inwoners en bedrijven gaat in stijgende lijn

Uit het Graydon City Dashboard blijkt dat het aantal bedrijven in Vilvoorde geleidelijk stijgt. Vorig jaar werd een toename van 4,4 procent genoteerd, wat het totaal vandaag brengt op 3840 ondernemingen.  Volgens burgemeester Hans Bonte is de strategische ligging van Vilvoorde een belangrijke troef. “We zijn centraal gelegen en voortreffelijk ontsloten. We liggen immers aan het kruispunt van snelwegen en waterwegen en op een boogscheut van de luchthaven. Ten tweede is er de spectaculaire demografische groei van de stad. Jaarlijks komen er netto zo’n 700 inwoners bij, een stijging van 1,3 à 1,5 procent. Dat op zich resulteert al in een forse groei van de lokale vraag.”

Mediasector neemt Vilvoordse economie op sleeptouw

Hans Bonte:  “Een derde troef is de aanwezigheid van een aantal cruciale economische spelers die zich zeer sterk geëngageerd hebben in deze stad. VTM heeft Vilvoorde 30 jaar geleden al uitgekozen omwille van zijn ligging. Intussen heeft dat een enorme aantrekkingskracht gehad op andere bedrijven. En het gaat niet alleen om de televisiezenders, maar ook om alle facilitaire ondernemingen errond. Een wereldspeler als Videohouse bijvoorbeeld. Rond die mediabedrijven hebben zich reclame- en marketingfirma’s gevestigd en in hun zog volgden onder andere nationale en internationale advocatenkantoren.  Een aantal van deze sleutelsectoren hebben de economie op sleeptouw genomen naar de uitbouw van de tertiaire en  zelfs de quartaire sector.  Het is dit erg diverse economische internationale netwerk dat bijzonder interessant is voor nieuwe investeerders.”

Vilvoorde is een werkgelegenheidsbasin. Het telt meer arbeidsplaatsen dan beroepsbevolking.

Hans Bonte: “Vilvoorde telt momenteel meer jobs dan in het industriële tijdperk, toen de stad enkele erg grote industrieën op zijn grondgebied had zoals Renault, Delacre en Forges de Clabecq. De werkgelegenheid in Vilvoorde neemt onmiskenbaar toe. Er zijn hier zelfs meer jobs dan mensen die op beroepsactieve leeftijd zijn. De VDAB noemt dat een werkgelegenheidsbasin. Wel is het zo dat elk bedrijf op zich minder mensen tewerkstelt dan de Renaults uit het verleden. Maar er zijn nu meer zelfstandigen en je mag het aandeel van interimarbeid niet onderschatten.”

Kruitfabriek Vilvoorde

Herbestemming van industrieterreinen is de grootste uitdaging

Hans Bonte: “De grootste economische uitdaging van het stadsbestuur is het zoeken naar bijkomende bedrijventerreinen. Er zijn in de stad een aantal grote, historische industrieterreinen, maar hun bestemming wijzigen blijkt vaak een juridisch steekspel. Potentiële investeerders zijn welkom, maar ze moeten helaas geduld oefenen. Een herbestemmingsprocedure duurt lang.”

Vilvoorde zet in op mix van wonen en werken

Hans Bonte: “Er liggen in Vilvoorde nochtans diverse mogelijkheden. Op de zone achter het station willen we een mix van een nieuwe stadswijk samen met economische bedrijvigheid rond media realiseren. Helaas zal ook dit project wellicht vertraging oplopen omdat de geviseerde zone nog altijd ingekleurd is als industriegebied. De site van de gewezen Renaultfabriek zelf levert ongeveer hetzelfde verhaal op. De visie van het stadsbestuur is nochtans duidelijk. We willen er een mix van nieuwe economie, wonen en werken en media.”

Vilvoorde wil nieuw bedrijventerrein langs kanaal in Buda

Hans Bonte: “We zijn ook volop in onderhandeling met de Vlaamse Waterwegen om langs het kanaal in Buda een nieuw bedrijventerrein te maken voor duurzame bedrijven met een watergebonden activiteit. Daar is er ook plaats om industriële bedrijven die vanuit het verleden verkeerd zijn ingepland, te herlokaliseren. Hetzelfde scenario voorzien we voor het oude terrein van Forges Declabecq, dat eerst echter nog moet gesaneerd worden.” 

Kerncijfers Vilvoorde

Trend werkgelegenheid Vilvoorde

Top 8 activiteiten starters 2019 Vilvoorde

Emigratie Immigratie Vilvoorde

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials