leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg
Zakenreis

Succesvol omgaan met cultuurverschillen op je zakenreis

Een zakenreis naar een nieuwe bestemming. Vergaderen of onderhandelen met een onbekende, nieuwe partner. Dit zijn zaken die extra inspanningen en voorbereidingen vragen en die misschien zelfs voor onzekerheden of stress kunnen zorgen. Want hoe benader je iemand die niet dezelfde cultuur en gewoonten met jou deelt? En hoe zorg je ervoor dat deze verschillen niet in de weg komen te staan van een goede deal?

Doe je research

Hoe nieuw de bestemming en de partner voor jou ook is, je mag er gerust van zijn dat vele bedrijfsleiders jou al zijn voorgegaan. Je bewandelt dus geen onbegane paden. Doe daarom eerst beroep op de ervaring en expertise van collega ondernemers. Of ga zelf op onderzoek. Het internet herbergt een schat aan informatie die handig kan zijn voor jou en jouw medewerkers. We geven jou hier reeds een aantal zaken mee waar je zeker je licht over moet opsteken.

Hoe begroet je iemand? 

Een goede eerste indruk kan allesbepalend zijn. De manier waarop je je zakenpartner begroet kan deuren openen of ze ook meteen weer dicht doen. Ga daarom na wat de meest aanvaarde aanspreking is in het land waar je naartoe gaat. Geef je hand, een schouderklop of een kust? Spreek je je zakenpartner aan met de voornaam of blijf je best formeel? Kleine details kunnen hier een wereld van verschil betekenen.

Stiptheid

Het is geen verrassing dat met niet overal hetzelfde belang hecht aan stipt. Op tijd arriveren mag dan wel van groot belang zijn in Engeland of Duitsland, in Frankrijk mag je dan weer gerust 10 minuten later op de afspraak aankomen. Als je succesvol zaken wil doen, verzeker je er dan van dat je de gevoeligheden op het gebied van stiptheid in het land waar je op bezoek bent respecteert.

Hoe ga je gekleed?

Ook je outfit is van belang tijdens je businesstrip. Wat je het best draagt hangt sterk af van de het land en de (bedrijfs)cultuur waar je verblijft. Ga je steeds in pak? Of mag het misschien ook iets casual of business smart zijn? In Frankrijk en Duitsland hou je bijvoorbeeld best je kostuumvest aan tijdens vergaderingen. Doe dus zeker je onderzoek om ongemakkelijke situaties te vermijden.

Hoe ga je in gesprek?

In sommige landen verwacht men dat je meteen met de deur in huis valt. In andere landen is het niet aanvaard om bij een eerste kennismaking of bij het begin van een meeting meteen over het werk te beginnen. Hier zal je dus bij aanvang over koetjes en kalfjes moeten praten. Wees dus voorbereid en verzamel voldoende informatie over de gewoonten van jouw zakenpartner in deze context.

Wees ook aandachtig voor taal. Hoewel het Engels de gangbare taal is voor internationale zaken, is het niet jouw moedertaal of voertaal en vaak ook die van je partners. Wees hier steeds bewust van en stem je taalgebruik hierop af.

Plan je ook een zakenreis naar één van onze buurlanden? Neem dan contact op met NMBS Internationaal via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en NMBS Internationaal

Meer weten?

Logo NMBS Internationaal

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • NMBS Internationaal

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials