Auctim, powered by Moyersoen

Veilinghuis Moyersoen gaat internationaal en wordt Auctim

Bedrijfsbeheer

Het bekende veilinghuis Moyersoen was de laatste jaren al – zoals Christophe Moyersoen het uitdrukt – ‘voorzichtig’ bezig in Europa. Met Auctim, powered by Moyersoen, schakelt het veilinghuis nu een flinke versnelling hoger. Zaakvoerders Christophe Moyersoen en Nancy Eyckmans sloegen de handen in elkaar met Paul Weyers, ex-CEO van het evenzeer bekende veilinghuis Troostwijk, en lanceerden het internationaal B2B-veilingplatform Auctim. 

Via marktanalyse naar nieuw business model

“Wij investeren voortdurend bijzonder veel in onze software, immers een veilinghuis als Moyersoen dankt zijn succes aan de kracht van zijn programmatuur. Samen met Paul Weyers kwamen we tot de conclusie dat een krachtige software eigenlijk veel te duur is voor een veilinghuis alleen. Ook de kosten voor marketing en reclame swingen de pan uit. Na een grondige marktanalyse hebben we dan een nieuw business model uitgetekend”, vertelt Christophe Moyersoen.

De software van Moyersoen werd omgebouwd naar een programma waarop internationale franchisenemers zich kunnen aansluiten. Iedereen blijft onafhankelijk werken, maar met de Auctim groep delen de veilinghuizen de kosten voor marketing en software, maar ook de knowhow en het cliënteel.

Een besparing op de exploitatiekosten

“Het franchisemodel leidde tot een waanzinnige besparing van onze exploitatiekosten met wel 70%. Of onze klanten ook wel varen met ons nieuw business model? Zeer zeker. Ons cliënteel kan uit een groter aanbod kiezen en onze opdrachtgevers krijgen een groter cliënteel. Onze trouwe klanten hebben onze nieuwe werkwijze fantastisch onthaald.”

Indrukwekkende verhoging van de omzet

Het succes van Auctim drukt Christophe Moyersoen concreet uit in indrukwekkende cijfers: “Waar we in 2018 een omzet realiseerden van 33 miljoen euro, liep deze in 2019 op tot 76 miljoen. Dat is het beste bewijs dat onze marktanalyse zeer juist was.”

Auctim plant in de loop van 2020 aanwezig te zijn in 15 landen: “Aan het ritme dat we nu contracten tekenen met buitenlandse partners ziet het ernaar uit dat dit aantal veel sneller gerealiseerd zal zijn. Er is uit tal van landen interesse: Tsjechië, de Baltische Staten, de Balkan, en dichter bij huis Nederland, Engeland, Spanje,…”

Naar een paperless bedrijf

Auctim investeert niet alleen in softwareontwikkeling, maar ook in automatisering. “We evolueren meer en meer naar een papierloos bedrijf. Onze mensen lopen in het magazijn rond met een iPad. Nagenoeg niets wordt nog afgedrukt op papier. We zijn trots dat onze medewerkers constructief meedenken om bepaalde tijdrovende taken te automatiseren.”

Veilinghuizen volop in evolutie

Christophe Moyersoen en Paul Weyers hebben elk zo’n 40 jaar ervaring in het vak en kennen de sector door en door.

Door de jaren hebben zij de sector hard zien evolueren: “Wikkelde je vroeger een faillissement af, dan waren alle goederen eigendom van de faling. Medio de jaren ’80 zijn de leasingmaatschappijen fel opgekomen. Kwam je bij een failliete transporteur, dan waren veel goederen eigendom van de leasingmaatschappij. Door het eigendomsvoorbehoud, de Wet op de Continuïteit van Ondernemingen en de gerechtelijke reorganisatieprocedure zijn faillissementen vandaag meestal, zoals dat in de volksmond heet, leeg. Faillissementen waar een veilinghuis wat aan kan verdienen, zijn er steeds minder.”

Bedrijven veilen afgeschreven machines en overstocks

De bankencrisis van 2008 en 2009 heeft dan weer met zich meegebracht dat veel bedrijven zijn gaan inzien dat ze vaak heel wat cash kunnen realiseren door hun overstocks en afgeschreven machines te veilen. “In het buitenland gingen bedrijven al vroeg op deze manier aan de slag. België volgde wat trager, maar vandaag werken we al samen met heel wat bedrijven die via een veiling hun afgeschreven goederen en voorraadrestanten valoriseren. Dat gaat snel, efficiënt en transparant zonder dat zij zelf naar afzetmarkten moeten zoeken”, besluit Christophe Moyersoen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven