leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Viva Brews: aperitiefbier uit Vlaanderen klaar voor wereldwijde export

Met de hulp van Flanders Investment & Trade loopt twee jaar na de lancering van Viva Brews ook de export vanuit Vlaanderen erg goed. Toen twee dorpsgenoten in volle lockdown tot het besluit kwamen dat Belgische brouwers allen met dezelfde ingrediënten werken, ontwikkelden ze een uniek bierrecept. Het aperitiefbier luistert naar de naam Viva Extra Brut en gaat niet alleen vlot over de toonbanken in Vlaanderen.

Viva Brews: passie voor bier, klaar voor export vanuit Vlaanderen

Viva Brews kwam tot leven toen de twee dorps- en streekgenoten Jan Paesen en Marc Kelgtermans hun passie en inzichten met elkaar deelden en met een aantal uitdagingen kampt naar de rest van de wereld

Naast zijn passie voor bier, is Marc Kelgtermans opgeleid tot bio-ingenieur aan het bierlabo van de KU Leuven. Jan Paesen is dan weer een gepassioneerd bierliefhebber en ook biersommelier, marketeer en oprichter van bierproefplatform Beerhive.com.

Dat platform leverde enkele interessante inzichten: alle brouwers tappen smaaktechnisch uit hetzelfde vat. Zo werken Belgische brouwers elke keer met mout, hop en brouwersgist. Vandaag voegen ze ook vaak IPA’s en speciale kruiden toe, maar “een brede waaier aan smaken is nog nooit gebrouwen”, klinkt het bij Marc Kelgtermans. Toen ging het duo zelf maar brouwen.

Viva Brews creëert huwelijk tussen bier en wijn

Viva Brews verenigde de smaken van bier en wijn in een uniek brouwsel. Hun aperitiefbier met chardonnay-druiven luistert naar de naam Viva Extra Brut: “een ode aan het leven met een knipoog naar champagne extra brut”. Wilde gisten van champagne en wijn, 40% druiven en 60% gerstemout brengen een aperitiefbier met een droge, zurige afdronk voort.

Ideaal voor een aperitief- en feestmoment

De drie gistingen in één drankje brengt de zurigheid met zich mee die een aperitief vereist. Daarnaast is het alcoholpercentage van 11,5% vergelijkbaar met dat van champagne en wijn. Naast een aperitiefmoment, zet je de chique Viva-fles dus ook graag op een feest op tafel.

Lancering in volle lockdown

Toen Viva Extra Brut twee jaar geleden werd gelanceerd ging de horeca voor een tweede maal op slot. Een ramp voor de verkoop, denk je dan, maar sommeliers hadden plots heel wat tijd over. Het duo ging een tal van sterrenrestaurants af en die waren meteen laaiend enthousiast.

Viva Brews: aperitiefbier uit Vlaanderen klaar voor export

Nadat het aperitiefbier in Vlaanderen vlot over de toonbanken ging, groeide ook de vraag naar export buiten de landsgrenzen. De bierliefhebbers klopten op de deur van Flanders Investment and Trade. Daar zetten ze de brouwers op weg wat betreft douaneregelingen en accijnzen voor export van een alcoholisch product.

Momenteel wordt het aperitiefbier geproefd door potentiële partners in Hongkong en lopen er gesprekken in Latijns-Amerika.

Aangezien Spanjaarden verzot zijn op speciaalbier, onderzoekt Viva Brews wat de mogelijkheden zijn voor de export van het aperitiefbier van Vlaanderen naar Spanje . Hoewel de prijszetting van Viva Brews dit niet eenvoudig maakt, werden er al eerste stappen gezet.

Gevestigd in Vlaanderen en ambities in de export: doe net als Viva Brews een beroep op FIT

Door de coronapandemie waren fysieke prospecties in het buitenland onmogelijk. Daarom organiseerde Flanders Investment & Trade tal van videoconferenties met mogelijke importeurs en distributeurs.

Wil je graag een buitenlandse markt met je product of dienst veroveren? Contacteer Flanders Investment & Trade dan via onderstaand invulformulier voor persoonlijke begeleiding.

Lees meer:

Exporteren naar Zwitserland: Flanders Investment & Trade zet je op weg

Flanders Investment & Trade blikt terug op succesvolle exportbeurs

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials