leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Werp eens een blik op je patronen

Wanneer een vorm of structuur steeds maar herhaald wordt, noemen we dat een patroon. Ze staan prachtig op stoffen of behang, maar doen zich helaas ook in andere facetten van je leven voor. In je gedrag, je gedachten, je keuzes en je levensloop, bijvoorbeeld. Wanneer je als mens en ondernemer wil groeien en vooruit wil, doe je er goed aan deze patronen eens goed in het licht te houden. Welke werken voor jou, en welke saboteren je?

May you have the courage to break the patterns in your life that are no longer serving you.

Herken je dit?

  • Telkens je ‘een fout’ maakt, spreek je jezelf streng toe.
  • Uit angst om in de steek gelaten te worden, duw je mensen zelf weg.
  • Je vermijdt moeilijke situaties en risico’s omdat je niet gelooft dat je het kunt.

In de high-performance coachingwereld voor ondernemers, spreekt men over patronen wanneer je repetitief gedrag vertoont. Deze doen zich meestal onbewust voor en zijn gestoeld op bepaalde aannames, (voor)oordelen of vanuit een overlevingsreflex, komende uit je reptielenbrein.

Patronen in je leiderschap

Als bedrijfsleider zal je merken dat jouw eigen patronen na verloop van tijd ook opduiken in je teams. Je eigen uitstel- of slachtoffergedrag, met de vinger wijzen of chaotische manier van werken sijpelt vroeg of laat door naar alle regionen van je onderneming. Leading by example werkt niet alleen in de positieve manier.

Ilse Jaques, high-performance coach: “Als coach zie ik vaak bedrijven in cirkelpatronen. Dat zijn ondernemingen die ieder jaar heel matig groeien of een status quo draaien. Jaar na jaar blijven ze hangen in dezelfde middelmatigheid. In dergelijke gevallen ligt bijna altijd hetzelfde aan de basis: founders of eigenaars die eindeloos over kwesties spréken, maar zelden daadwerkelijk iets aanpakken of oplossen.

Waarom leven zoveel mensen in lussen en gaan we niet gewoon recht op ons doel af?Waarom herhalen mensen steeds dezelfde fout?

Omdat we onbewust denken dat succes afhankelijk is van het beschikken over de juiste kennis of informatie. We willen een bepaalde stap nemen, maar moeten daarvoor eerst nog wat meer ‘vergaren’. Dat patroon komt heel vaak terug: we blijven op zoek naar iets dat het verschil zal maken, dat het duwtje in de rug zal zijn, dat ons zal vervolmaken.”

Stop thinking, start acting

Veel personen zijn net om die reden wandelende encyclopedieën - die niets ondernemen. Daarmee is de cirkel rond en zijn we weer bij de plaats en reden waarom mensen hun zoektocht precies zijn gestart. En de reden van de zoektocht is vaak dezelfde reden als die van de mislukking. Tussen weten en uitvoeren zit namelijk een groot verschil.

Waarom geloven we zo graag dat we niet weten wat we moeten doen? Waarom jagen we deze zogeheten informatieregenbogen na? Waarom zit het zo diep intrinsiek ingebakken dat we iets ‘ontbreken’?

Ilse Jaques: “Ik zie bedrijfsleiders op zoek gaan naar informatie - en dat is prima. Maar het lijkt een bodemloos vat. Nog maar eens een boek, die cursus, die software tool, ik ga dat nog eens opzoeken. Maar zelfs met deze overvloed aan kennis weten ze nog steeds niet wat ze nu eigenlijk gaan DOEN.

De pijnlijke waarheid is: ze missen helemaal geen informatie. Er is immers toegang tot alles. En wat je niet in huis hebt, kan je heel makkelijk inhuren.

Wat je wél mist, is transformatie.
Niet wat je weet moet aangepakt worden, maar wie je bent.

Breng jezelf op die rechte lijn. Implementeer wat je weet. Je hébt het intellect en de capaciteiten, het is nu aan jou om ze toe te passen.”

Hou je leiderschap tegen het licht

Hoe sta jij in je ondernemerschap? Ben je een durver of kies je sneller voor comfort?
Wil je weten in welke patronen jijzelf vervalt? Merk je bij jezelf of je bedrijf ook cirkels en lussen op, of loop je ergens vast? Onze specialist brengt dit alles helder voor jou in kaart.

Vul vrijblijvend de vragen op dit formulier in en ontvang binnen de week respons van een expert.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Ilse Jaques

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Ilse Jaques

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials