leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Zakenreizen zijn opnieuw populair maar niet groener

Bedrijfsbeheer

Zakenreizen zijn terug van weggeweest, zo blijkt uit de Corporate Travel Sustainability Index 2022 van SAP-dochter Concur. In de Benelux reist 85% opnieuw in eigen land, 51% plant weer internationale zakenreizen. Dit mondiaal onderzoek vond plaats bij bedrijven met meer dan 100 medewerkers. Of we groener zullen reizen, is nog maar de vraag.

Opvallend: 28% van de bevraagde ondernemingen wereldwijd heeft een duurzaamheidsmanager aangesteld. Slechts 8% heeft een team dat zich specifiek bezighoudt met het intern verbeteren van duurzaamheid. Toch wordt met de VN-klimaatdoelstellingen duurzaamheid steeds meer een prioriteit...


Milieubeleid van reisleveranciers niet belangrijker dan mogelijkheid van business leisure

Slechts 36% beschikt over tools die meer inzicht geven in de koolstofuitstoot door reizen. Deze tools brengen de impact van reizen op het klimaat in kaart. 47% onderzoekt eerst het milieubeleid van zijn leveranciers zoals hotels, autoverhuurder of luchtvaartmaatschappijen. Opvallend is dat voor bedrijven in onze regio ‘business leisure’ even belangrijk is als de duurzaamheid van leveranciers. Bij business leisure reizen lopen zaken en vrije tijd door elkaar op volgen elkaar op.

Bijna 70% geeft aan dat hij zijn reisbeleid wilt verduurzamen. Maar ze geven aan dat ze kampen met interne processen die dit bemoeilijken. Voor een derde van de bevraagde manager is budget het belangrijkste obstakel voor groenere zakenreizen. 38% geeft aan dat ze worstelen met het gebrek aan betrokkenheid van hun werknemers.

Dubbel zo veel Britse bedrijven hebben software om zakenreizen te plannen

Bijna een derde (29%) van de bedrijven in de Benelux beschikt al over software die hen ondersteunt bij zakenreizen. Dat is de helft van koploper Verenigd Koninkrijk met 60%. Van de organisaties zonder tool zegt 83% dit wel te overwegen.

Voor Pierre-Emmanuel Tetaz, EMEA SVP & General Manager bij SAP Concur, is het essentieel dat organisaties hun beleid herbekijken. “Naarmate de vraag naar duurzaamheid toeneemt, zullen steeds meer organisaties de impact van zakenreizen moeten meten en incalculeren. Bijna 4 op de 10 (38%) geeft aan dat ze hun aanpak willen verbeteren, maar niet weten hoe. Het is daarom essentieel dat bedrijven duurzaamheidsteams vormen. Zo kunnen ze hun reizende werknemers ondersteunen met de juiste tools om groenere keuzes te maken.”

SAP Concur deed dit onderzoek bij 700 managers die zich bezighouden met de organisatie van zakenreizen. Alle ondervraagde bedrijven bestonden uit minstens 100 werknemers. Het onderzoek werd uitgevoerd in de Benelux, VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Scandinavië (Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland) tussen februari en maart 2022.

banner zijkant Ilse Jaques 400x30.png

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials