Het verschil tussen duurzaam en circulair aankopen

Tips door Chris Meyer van Vib
Er is een verschil tussen duurzaam en circulair aankopen.  Circulair aankopen is niet altijd duurzaam, en duurzaam aankopen hoeft niet persé circulair te zijn.  Beide hebben natuurlijk veel raakpunten en gemeenschappelijke doelstellingen.

Circulair aankopen
Circulair aankopen is kiezen voor verandering.  In plaats van altijd maar nieuw te kopen, te maken, weg te werpen en te vervangen, streef je naar het maximaal behoud van de oorspronkelijke waarde van de producten, componenten en materialen.  Je kiest voor herbruikbaar materiaal, het delen van producten of diensten, of het kopen van gebruiksgenot in plaats van de goederen zelf.  Bij circulair aankopen is het milieu-aspect aanwezig, maar dan vooral op het gebied van minder uitputten van grondstoffen, en het beperken van afval.  Circulair stimuleert innovatie en creativiteit, en bevordert de samenwerking in de keten.

Duurzaam ondernemen
Waarom engageert VIB zich voor duurzaamheid? Wij geloven dat duurzaam ondernemen de enige weg is om in de toekomst mee te tellen. Niet alleen is er de noodzaak om te conformeren aan de klimaatdoelstellingen, minder energie te verbruiken en het milieu minder te belasten. Ook het sociale aspect wordt een groeiende factor in de globaliserende economie. Het welzijn en de veiligheid van eigen werknemers, maar ook die van de arbeiders in de volledige supply chain vormen een steeds belangrijker aspect in de duurzame bedrijfsvoering. Duurzaamheid is een instrument geworden voor bedrijven om zich te onderscheiden en competitief voordeel te behalen. Als inkopers kunnen we duurzaamheidsdoelstellingen, samen met onze leveranciers, omzetten in concrete acties en resultaten voor het bedrijf.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?