Onderhandelen over loon: 3 tips voor werkgevers

Het einde van de loonstop en de aantrekkende economie zorgen ervoor dat de loonspanning in stijgende lijn gaat. U hoeft echter niet altijd in harde euro’s te onderhandelen. Hier volgen 3 tips.

Tip 1: Bied op maat samengestelde loonpakketten aan
“Uit een bevraging die we deden onder werknemers blijkt dat 70 % van hen vindt dat inspraak in het loonpakket belangrijk is om voor een werkgever te blijven kiezen.” aldus Dirk Wijns, director bij Acerta Consult. “Onder ‘verloning’ wordt tegenwoordig meer verstaan dan geld alleen. Werknemers willen meer inspraak, vooral over de verhouding tussen loon, extralegale voordelen, mobiliteit en vrije tijd. U kan dus écht een verschil met een flexibel loonbeleid.”

Tip 2: Zet in op een constructief bonusbeleid
Dirk gaat verder: “Sinds 2018 heeft u er een extra troef bij: de winstpremie. Hierdoor kan u uw werknemers expliciet mee laten delen in een deel van de winst van uw onderneming. Spreek af om de bonus onder de vorm van warranten aan te bieden. Zo geeft u een hogere netto-bonus.”

Tip 3: Betaal het juiste loon
Val als werkgever terug op objectieve cijfers met de SalaryBenchmark van Acerta. U bepaalt welke markt voor u relevant is: de grootte van de onderneming, haar activiteitsgebied, haar locatie, …., samen met de functie van de werknemer.

Adres:
Acerta
Diestsepoort 1
3000 Leuven
acerta.be/consult

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?