Arivic voorkomt al 20 jaar milieuvervuiling

Wat begon als een droom is twintig jaar later uitgegroeid tot een wereldspeler in de nichemarkt van preventie en bestrijding van olie- en chemicaliënvervuilingen. Wat begon als een kruistocht, is vandaag voor de twee oprichters van het bedrijf Arivic een bedrijfsmodel geworden, gebaseerd op passie voor milieubescherming. Alle grote petrochemische bedrijven maken ondertussen gebruik van hun diensten.

Rita De Smedt en Vicky Buyck hadden in 1996 een missie als verdedigers van het milieu. Ze wilden bedrijven en mensen beschermen tegen de regelmatig opduikende schade die verontreinigingen kunnen veroorzaken. Ze bedachten systemen die vooral bedrijven uit de petrochemische sector konden helpen vervuilingen te voorkomen of, zo nodig, zo milieuvriendelijk te verhelpen.

"Preventief optreden is lonend"

Rita De Smedt: "Twintig jaar geleden was onze aanpak een echte kruistocht. De bewustwording en het respect voor het milieu was niet wat het vandaag voor mensen en bedrijven betekent. Ondernemers lagen er niet echt wakker van. Ondertussen is over gans de wereld het bewustzijn gestegen, onder meer dankzij de negatieve gevolgen van olierampen waarvan de bestrijding enorm duur werd en bovendien het bedrijf enorme imagoschade kon opleveren."

Vicky Buyck: "Ondertussen is de wetgeving veel strenger geworden en is gebleken dat preventief optreden lonend is zowel voor het milieu als voor het bedrijfsreputatie. Preventief optreden bespaart een bedrijf veel geld en zorgt er ook voor dat de verzekeringspremie voordeliger wordt."

Het succes van Arivic is de passie en zakelijke correctheid waarmee het bedrijf naar de klanten trekt. Het merendeel van de activiteiten wordt ontwikkeld in waterrijke omgevingen zoals havens, waar olievervuiling altijd een risico is. Bedrijven zoals Katoen Natie, Sea Tank, Oiltanking, Total, Jan De Nul, Deme, Brabo en sectorgenoten hebben begrepen dat "voorkomen" beter is dan te moeten "genezen". En daar zorgt Arivic voor met vernuftige systemen.

"Onze beste ambassadeurs zijn onze klanten"

Rita De Smedt: "Dankzij de expertise die we de voorbije 20 jaar hebben opgebouwd, kunnen we bedrijven in de chemie en petrochemie, in de havens en overheidsbedrijven snel en voordelig helpen. Om vervuilingen te voorkomen plaatsen we in het water olieschermen die een terrein veilig afbakenen en olie indijken. We doen dit met materialen en producten die niet belastend zijn voor het milieu. We hebben tal van materialen in voorraad om bij een calamiteit onmiddellijk te kunnen ingrijpen maar vooral om calamiteiten te kunnen voorkomen. Dat kan onder vorm van mobiele opvangsystemen, absorptiematerialen, spill kits, maatwerk lekbakken, biologische olievlekverwijderaars. "

Arivic heeft op dit vak een wereldwijde reputatie verworven omdat Arivic voor oplossingen zorgt die efficiënt zijn en kostenbesparend werken.

Vicky Buyck: "Een bedrijf kan zich vandaag niet meer veroorloven in opspraak te komen door een gebrek aan preventieve aanpak bij olievervuilingen. De imagoschade is altijd onmiddellijk en enorm. Via de sociale media is iedereen onmiddellijk op de hoogte van een calamiteit. Daarom zetten wij zoveel mogelijk in op preventie."

De oplossingen van Arivic hebben een positieve impact op de veiligheid van werknemers en van het bedrijf. Dat straalt ook de klantentrouw uit. "Onze beste ambassadeurs zijn onze klanten zelf want zij brengen ons voortdurend nieuwe opdrachten aan," zegt Rita De Smedt. Op de nieuwe website van het bedrijf krijgt men een duidelijk overzicht van de werking van Arivic.

Sinds 2015 wordt de strategische uitbouw en groei van Arivic mede ondersteund door Robin Van den Bergh, de zoon van Rita. Vanaf 1 november wordt het team versterkt met een bijkomende operationele manager die de klanten zal begeleiden, adviseren en de projecten verder zal stroomlijnen. (FM)