Christophe Moyersoen: "Hoe sneller je oude stocks via ons te koop aanbiedt, hoe hoger de prijs."

Bedrijven die nog oude stocks op voorraad hebben kunnen via Moyersoen online veilingen drie à vier keer meer verdienen dan via de traditionele methode. De website www.moyersoen.be telt dan ook zo'n 35.000 bezoekers per dag en ontvangt biedingen uit 138 landen. Hetzelfde geldt voor wie bv. een nieuwe vrachtwagen aankoopt en de oude wil verkopen. De raad van Christophe Moyersoen: "Structureer de verkoop van goederen die u niet meer nodig hebt. Het spaart tijd én brengt geld op!"

"Tot voor de financiële crisis liep België achter op het vlak van online veilingen. Er werd nog flink wat afgehamerd", vertelt Christophe Moyersoen. "De grote kentering kwam er in 2009. Bedrijven hadden geld tekort en - mede onder druk van de banken - begonnen ze hun overtollige voorraden te waarderen en te verkopen. Een invoerder van badkamers bijvoorbeeld, die met een stock 'oude' modellen zit, kan bij ons terecht voor zowel waardering als verkoop. Wij realiseren prijzen die makkelijk vier maal hoger liggen dan via de traditionele veiling."

Transparantie en structuur

Christophe Moyersoen: "Bedrijven streven naar transparantie en procedures, zowel qua verkoop als aankoop. Met hen sluiten we Service Level Agreements af. Zo ontzorgen we hen totaal voor wat betreft de verkoop van overtollige voorraden, afgeschreven machines en uitrusting, voertuigen,... noem maar op. Wij zien dat de aankoper van ondernemingen een expert is in het aankopen van bv. een heftruck, maar voor de verkoop van het oude exemplaar steeds op zoek moet gaan naar een afzetmarkt om te kunnen verkopen. Wij bieden daar een kant-en-klare oplossing voor, in alle anonimiteit en garanderen steeds een marktconforme prijs."

"Wij hebben de traditionele veilingmeester vervangen door het internet en dat werpt zijn vruchten af", gaat Christophe Moyersoen verder. "De voordelen zijn dan ook legio. Ten eerste moet de koper zich niet verplaatsen, hij kan vanuit zijn zetel op elk moment een bod doen, dag en nacht. Ten tweede trekken wij een veelvoud aan bieders aan in vergelijking met de traditionele veiling. Vroeger kreeg je in een roepzaal hoogstens 100 à 150 gegadigden. Wij krijgen op een doordeweekse dag gemiddeld om de 23 seconden een bod binnen. Tegen het einde van de veiling kan dat oplopen tot wel 10 per minuut. Een derde voordeel is dat je meer veilingen op een dag kunt organiseren (bij ons gemiddeld twee per dag), want je verliest geen tijd met het opstellen van de goederen, bezichtiging, etc."

Gedetailleerde beschrijving met fotoreportage

Kopen mensen dan dingen zonder ze te zien? "Neen, natuurlijk niet", vertelt Christophe Moyersoen. "De basis van ons succes is dat wij de goederen online zeer gedetailleerd documenteren en in beeld brengen, met o.a. een fotoreportage (met scherpe foto's!), uitgebreide beschrijving, technische kenmerken enz. Van een Le Corbusier stoel laten wij bv. een foto van het chassisnummer zien, zodat de koper kan vaststellen dat het niet om een vervalsing gaat. Onze site, met alle beschrijvingen is bovendien drietalig - Nederlands, Frans & Engels. Al die dingen zijn kritische succesfactoren waaraan wij onze groei te danken hebben. We hebben nu actieve bieders in 138 landen. Per dag telt onze site 35.000 unieke bezoekers."

Gaandeweg heeft Moyersoen een gedegen reputatie opgebouwd en het vertrouwen van veel bedrijven gewonnen. Ook banken en leasingmaatschappijen zoals BNP Paribas Fortis, KBC, ING, EB-Lease, De Lage Landen, Belfius en tal van kleinere instellingen behoren tot de vaste 'klanten'.

Kopen én verkopen via online veilingen… Al overwogen?

"Eigenlijk is het heel simpel. Blijf niet met overbodige spullen zitten. Ze zijn nog geld waard - zeker op de veilingsite van Moyersoen. Door met ons te werken, breng je structuur en meerwaarde in je aankoop- en verkoopbeleid. Een veiling bij ons duurt 12 tot 15 dagen. Tussen 4 en 6 weken later staat het geld van de verkoop op je rekening. En wat de prijs betreft, geldt: hoe sneller je oude stocks te koop stelt, hoe hoger de prijs", zo besluit Christophe Moyersoen.