Corona, files, krapte op arbeidsmarkt,… Hoe voert u telewerk in?

Het coronavirus, de mobiliteitsknoop, tekorten op de arbeidsmarkt... Redenen genoeg voor de invoer van een telewerkbeleid in uw kmo. Met een of meerdere telewerkers wint u voor een stuk de War for Talent, realiseert u een mooie besparing én maakt u uw bedrijf meer future proof (employer branding!).

Het Project Telewerk van Nathalie Goovaerts en Ina De Becker is erop gericht om op zes maanden tijd een succesvol telewerkbeleid in uw bedrijf in te voeren. Dat u in 2020 nog eens een stevige projectkorting ontvangt voor deze ondersteuning is mooi meegenomen.

Nathalie Goovaerts is expert IT en communicatie en eigenaar van co-working space Friday Cowork. Ina De Becker is expert HR en coaching management en eigenaar van Nexus Pursuit, aanbieder van een totaaloplossing voor telewerk. Beide vrouwen hebben complementaire expertise in remote werken en vonden elkaar voor Project Telewerk.

Plaats- en tijdsonafhankelijk werken (PTOW)

Nathalie Goovaerts: “Ik heb steeds met veel liefde en passie bij verschillende grote bedrijven gewerkt, maar de nine to five-mentaliteit en het pendelen van Antwerpen naar Brussel staken mij op den duur erg tegen. Tijdens de wereldreis die ik dan gemaakt heb, heb ik in Zuidoost Azië verschillende co-working spaces bezocht en ben ik verschillende digital nomads tegen gekomen. Ik besloot om zelf als freelancer op afstand te werken. Verschillende van mijn vorige werkgevers gingen op die manier met mij in zee. Bij een van de bedrijven waar ik in loondienst gewerkt heb, heb ik trouwens mee een telewerkbeleid geïmplementeerd.”

Terug in ons land was de idee van Nathalie om binnen afzienbare tijd opnieuw te vertrekken, maar het lot besliste er anders over en ze nam Friday in de Antwerpse Lange Leemstraat over, een co-working space waar een twintigtal freelancers en bedrijfjes onder één dak werken. Het mooie eraan is dat ze elkaar commercieel versterken.

Een goede match

Ina De Becker: “Ik heb bij zowel kleine als grote bedrijven gewerkt als HR-coördinator en HR-manager. Bij een aantal bedrijven werd remote werken goed onthaald, maar ik merkte dat de werknemers die vanop afstand werkten, niet altijd goed begeleid werden en er was ook weinig opvolging met betrekking tot de impact van telewerk op de bedrijfsprocessen. Andere bedrijven staan dan weer ronduit weigerachtig tegenover remote work. Bij rekruteringsprocessen viel het mij nochtans op dat kandidaat-werknemers vaak vragende partij van telewerk zijn. Ze willen dicht bij huis werken en een goede work-life balance hebben.”

Ina De Becker merkte dat bedrijven nood hebben aan bijstand om de drempels voor het invoeren van een telewerkbeleid weg te nemen en ze besliste om met Nexus Pursuit op eigen benen te staan als consultant in remote working.

De voordelen van telewerk

Het is wellicht overbodig, maar we zetten de voordelen van telewerk toch nog even op een rijtje.

  • Uw werknemers werken productiever en efficiënter dan wanneer ze 100% op kantoor werken.
  • Er is minder ziekteverzuim.
  • U creëert een betere vertrouwensband (en uw klanten merken dat).
  • U versterkt uw employer branding en u maakt uw bedrijf meer future proof.
  • U realiseert een besparing doordat u minder vierkante meters kantoor nodig hebt en doordat uw werknemers productiever zijn, minder ziek zijn en minder tijd verliezen in files (en die zullen in de Antwerpse regio de volgende vijf jaar in het kader van de Oosterweelverbinding niet verminderen, integendeel).

Remote werken in 4 stappen

Met Project Telewerk implementeert u op de korte termijn van zes maanden een geslaagd telewerkbeleid. Het project is gebaseerd op een shopping principe, waarbij Nathalie en Ina u begeleiden bij een of meerdere van de noodzakelijke vier aspecten die bij telewerk komen kijken.

  • De harde HR: voldoet uw telewerk policy aan de wetgeving?
  • De softe HR: zit het vertrouwen tussen u en uw telewerker(s) goed?
  • De IT: is uw ITinfrastructuur aangepast aan het werken vanop afstand?
  • De locatie: waar gaat u telewerker precies vanop afstand werken?

Nathalie Goovaerts: “Wat de laatste pijler betreft, kunnen uw telewerkers van thuis uit werken, maar ook vanuit een co-working space of een andere strategische plaats. We hebben een samenwerking met verschillende co-working spaces rond Antwerpen en op Linkeroever.”

Opvolging impact op bedrijfsprocessen

Ina De Becker: “Na het implementeringstraject van zes maanden houden we de vinger aan de pols en gaan we na een tijd na wat de impact van het telewerk op uw bedrijfsprocessen is: op het ziekteverzuim, op de openstaande duurtijd van vacatures, op het personeelsverloop,…”

Belangrijke projectkorting voor snelle beslissers

Project Telewerk is een van de initiatieven die geselecteerd werden door Slim naar Antwerpen, het samenwerkingsverband tussen verschillende partners die de impact van de Oosterweelwerken op het verkeer minimaal willen houden. De stad Antwerpen heeft Project Telewerk een mooie subsidie toegekend.Dit betekent dat de eerste vijf kmo’s die met Project Telewerk gaan samenwerken een belangrijke projectkorting ontvangen. Deze korting geldt zowel voor bedrijven die een telewerkbeleid willen implementeren als voor ondernemingen die hun telewerkbeleid willen optimaliseren. 

Project Telewerk, een dienst van Friday Cowork en Nexus Pursuit en een project geselecteerd door Slim naar Antwerpen 2019,

nathalie@projecttelewerk.be
ina@projecttelewerk.be
www.projecttelewerk.be

Bekijk de socials