De combinatie van bewakingsagent en technologie is de toekomst

De boel doen draaien. Daar gaat het de meeste ondernemers in KMO's om. Ze moeten voldoende groei realiseren om het bedrijf op koers te houden. Veiligheid is daarbij zelden een absolute prioriteit. Een bewakingsagent posteren zal allicht nog in het plaatje passen. En dan komt in veel gevallen effectief Securitas in beeld. "Wij hebben het veel liever over een globale risicobenadering," zegt Rudy Vercammen, de directeur marketing. "Door doelgericht preventief te werken kunnen ook KMO's heel wat problemen voorkomen."

Veiligheid wordt vandaag op veel bedrijven nog veelal beperkt tot ofwel camerabewaking, ofwel mobiele patrouille. Maar de toekomst ligt in de combinatie van beiden, met bv. Remote Video Surveillance. Securitas heeft risicobenadering in de loop van de jaren helemaal uitgetekend in een totaalconcept waarbij uitgemaakt kan worden welke maatregelen moeten genomen worden om het bedrijf in al zijn verschillende aspecten te beveiligen.

Nieuw daarbij is dat Securitas met name de KMO's een heel eigen productpakket kan aanbieden. Helemaal op maat gesneden van kleine bedrijven en zelfstandigen. Bijvoorbeeld voor de horeca, in dat opzicht werken wij samen met Horeca Vlaanderen. Ondernemers kunnen in dit opzicht met de specialisten van Securitas beveiligingsoplossingen uitwerken die doorgaans een combinatie brengen van verscheidene factoren.

Wij sturen onze mensen ter plaatse en maken samen met de verantwoordelijken een geïntegreerd project op waaruit de ondernemer naderhand keuzes kan maken. We bieden security-oplossingen aan, maar ook op het vlak van safety. Werkgevers zijn bv. wettelijk verplicht om een brandbestrijdingsteam aanwezig te hebben in het bedrijf. Sinds 2013 biedt de Securitas Academy on site safetytrainingen aan, op maat van echte praktijksituaties. Deelnemers leren in een "Fire Fighting Truck" een frietketel of een elektrisch apparaat blussen. Dit jaar zal Securitas bijna 500 opleidingen in brandbestrijding geven, dat zijn er 100 meer dan vorig jaar.

Eenmaal een concept uitgerold moeten er evenwel ook een aantal organisatorische maatregelen volgen. Het gaat erom personen of instanties aan te duiden die de concrete uitwerking van het veiligheidsbeleid gaan opvolgen. Het bedrijf kan met een camera- en alarmsysteem worden aangesloten op de meldkamer van Securitas.

Een derde aspect van het totale risicobeleid is de inbouw van de technologisch geavanceerde tools die vandaag ter beschikking staan. De laatste jaren is op dat vlak erg veel mogelijk geworden. Securitas heeft onlangs bv. een eigen gebruiksvriendelijke applicatie voor vlootbeheer gelanceerd waarop een beveiligingscomponent werd gebouwd, Track & Trace.Maar als het gaat om de veiligheid van het personeel 's avonds bij de sluiting van het bedrijf, dan beschikt men misschien best over een gsm met speciale paniekbutton (PPA). Zeker als er geld moet vervoerd worden.