‘De fiscus krijgt steeds meer mogelijkhedenom te controleren’

De ‘corebusiness’ van Antaxius Advocaten, dat twintig gespecialiseerde advocaten telt, betreft het  fiscaal recht, het  vennootschapsrecht, M&A’s en het economisch strafrecht waarbij alle takken van voormelde rechtsvormen behandeld worden. “De fiscus krijgt meer en meer mogelijkheden van de wetgever om de belastingplichtigen te controleren. Voorafgaand advies in fiscale materies is dan ook steeds meer aangewezen, zeker voor ondernemingen waar de belangen dikwijls groot zijn. Deze ondernemingen kunnen het zich vaak niet permitteren om gedurende jaren met een fiscale procedure te worden geconfronteerd”, stelt advocaat Stefan Geluyckens, één van de zes partners van het kantoor.

Fiscaal recht, vennootschapsrecht en economisch strafrecht

Advocaten Frank Vandewalle, Marian Vanden Broeck en Erik Gevers richtten in 1995 een advocatenkantoor op dat in 2002 werd omgedoopt tot Antaxius Advocaten. Vandaag zijn er zes partners, twee of counsel-advocaten en twaalf medewerkers actief in het kantoor. Marian Vanden Broeck: “Antaxius is gespecialiseerd in alle takken van het fiscaal recht en het vennootschapsrecht. Daarnaast zijn er nog advocaten die zich verdiepen in mergers and acquisitions (M&A’s). We zijn ook actief op het vlak van economisch, financieel en fiscaal strafrecht en we hebben een uitstekende reputatie in de nichetak van het recht rond douane en accijnzen.Onze twee of counsel-advocaten hebben een specialisatie in economisch en financieel strafrecht”.

Antaxius is een volledig onafhankelijk kantoor dat advies levert, arbitrages doet en litiges behandelt, zowel in de administratieve als de gerechtelijke fase en zowel voor de nationale rechtscolleges als voor het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Stefan Geluyckens: “Ingevolge  het arsenaal aan mogelijkheden dat de fiscus  van de wetgever bekomt om belastingplichtigen te controleren alsook de vaagheid van bepaalde wetgeving, is voorafgaandelijk advies  meer en  meer aangewezen. Bedrijven kunnen zich geen fiscale claims permitteren waarover jaren een betwisting moet gevoerd worden en waarbij bewarende maatregelen zoals inhoudingen van BTW hen zelfs nog voor de uitspraak van de rechter vleugellam kunnen maken.”

In dit verband verwijst advocaat Geluyckens tevens naar de mogelijkheid om bij belangrijke bedrijfsbeslissingen zoals fusies, splitsingen en reorganisaties, die in theorie soms belastingvrij kunnen geschieden, bij de Dienst Voorafgaande Beslissingen een ruling aan te vragen waarin één en ander voorafgaandelijk aan de handeling wordt bevestigd, zodat de belastingplichtige achteraf niet voor fiscale verrassingen komt te staan.

Actueel

-Met ingang van 1 juli 2013 zal er voor KMO’s een verminderde roerende voorheffing op dividenden worden heringevoerd. Stefan Geluyckens: “In het wetsvoorstel is voorzien dat deze verminderde heffing van toepassing zal zijn op nieuwe aandelen, uitgegeven vanaf 1 juli 2013. In het wetsvoorstel zijn tevens een groot aantal antimisbruikbepalingen opgenomen waardoor het vervangen van “oude” aandelen in nieuwe aandelen die onder de gunstregeling kwalificeren, niet evident zal zijn.”

-Voor kleine vennootschappen  die een octrooi hebben bekomen, is er goed nieuws. Om te kunnen genieten van de aftrek voor octrooi-inkomsten (een taxatie waarbij 80% van het inkomen wordt vrijgesteld waardoor de belastingdruk daalt tot  6,8% (i.p.v. 33,99%) op het gedeelte van de winst die aan het octrooi kan worden toegewezen, is het volgens een recent wetsontwerp  niet meer vereist om over een  R&D-afdeling te beschikken die kwalificeert als een bedrijfstak. Net deze voorwaarde was in het verleden een heikel punt voor veel KMO’s. Het aanvragen van een ruling over deze materie zal voor de kleine vennootschappen in de toekomst dan ook enkel betrekking hebben op het percentage van de winst dat kan worden toegewezen aan het octrooi.  (NV)

Bekijk de socials