De smaak van wijn proeft het verschil: Mondovino

Wijnhandel Mondovino oogt als een stukje Provence in het hart van Schoten. Een kleine voortuin met lavendelstruiken leidt er naar een huis zonder verdieping. De voorgevel is van glas en de deur staat uitnodigend open. De zon schijnt naar binnen, kleurt de houten vloer en verwarmt de  okertinten  op de muur.  Honderden flessen wijn staan en liggen er op hun mooist in kasten en op rekken uitgestald.  Frederik Vanden Berghe en Philippe Wouters, de nieuwe zaakvoerders van het wijnhuis, zijn enthousiast.

“De liefde voor wijn is bij ons gegroeid en mettertijd een passie geworden” legt Philippe Wouters uit. “Ik ken Frederik al van in mijn jeugd en ergens onderweg ontdekten we plots een gemeenschappelijke interesse: wijn. We zijn dan samen een wijncursus gaan volgen maar bleven achteraf met de vraag opgezadeld…”

“…En wat nu?” vult Frederik aan. “Dus schreven we ons in voor de avondschool aan het PIVA en verrijkten ons 2,5 jaar lang met alle grote en kleine kennis die wijn  te bieden heeft.  Vier jaar geleden ben ik dan, als zaterdaghulp, in Mondovino terecht gekomen bij de vorige eigenaar Peter Dieleman. Van Peter leerde ik de mooie stiel van wijnhandelaar en in 2011 ben ik hier vast begonnen”.

“Ook ik ben uiteindelijk” vertelt Philipe Wouters, “als extra hulpkracht bij Mondovino terecht gekomen en op een bepaald moment kwam de overname ter sprake. Frederik en ik hebben die kans met beide handen gegrepen. We zegden allebei onze vaste job op en kozen ervoor om van onze passie een beroep te maken”.

Uitdaging

“Wijn wekt verwondering” licht Frederik toe,” en die verwondering willen we aanspreken. Veel mensen vragen zich af, hoe herken ik lekkere wijn? Bepaalt de prijs de kwaliteit? Vandaar dat wij kiezen voor laagdrempeligheid. Iedereen mag hier binnen stappen en de vragen  stellen die hij wil. Vaak krijgen we klanten over de vloer die zeggen ‘we gaan vanavond dàt eten, welk wijntje past daarbij?’”.

“Vandaar dat we hier elke dag minstens tien verschillende flessen hebben open staan” knikt Philippe. “Klanten kunnen die proeven, krijgen er uitleg bij, maar kiezen zelf de wijn die ze lekker vinden. Onze ongeschreven wet zegt namelijk : drink de wijn die je lekker vindt en ga niet enkel af op prijs of faam. Lekkere wijn hoeft niet duur te zijn. Liefst 80% van ons aanbod schommelt tussen 5 en 20 euro per fles. En voor ons wordt een klant die één fles of een krat koopt met hetzelfde respect verwelkomd”.

“Ook horeca-zaken en bedrijven doen op ons graag een beroep” haalt Frederik aan. “Niet alleen waarderen ze onze  stiptheid van  leveren maar ook de extra extra inspanningen die we doen bij onverwachte pieken. Bedrijven zijn ook steeds welkom voor hun relatiegeschenken. Op vraag en maat van de klant stellen we die samen en bezorgen de fles of het pakket op het gewenste adres. Trouwens, we zijn al acht jaar vaste wijnpartner op de Festina Lente’s Summer Cruise in juni die jullie organiseren, en die traditie zetten we enthousiast verder”.

Vakmanschap

“Het aanbod in ons wijnhuis” vertelt Philippe, “wordt uiteraard met zorg samengesteld. Niet alleen bezoeken Frederik en ik de belangrijkste wijnbeurzen maar de wijnen die onze voorkeur genieten, moeten allen dezelfde proef ondergaan. Met een vast team van zeven mensen worden deze wijnen blind geproefd en krijgen punten en een beoordeling. Enkel de allerbeste die prijs/kwaliteit uitmuntend zijn,  belanden in Mondovino. Zo weten en proeven alle klanten -particulier, horeca en bedrijven- het verschil”.

“Naast de wijncursussen die we uiteraard organiseren” vertelt Frederik, “de wijnclub die we hebben opgericht en de regelmatige themaproeverijen, kunnen onze klanten bij ons ook terecht voor het vaste open fles weekend. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met Mondovino zoals we zijn: dynamisch en gedreven, steeds op zoek naar de lekkerste wijn”. (DC)

Bekijk de socials