Denkt u eraan uw bedrijf over te dragen? Bezoek (vrijblijvend) het Adviescafé vanhet Agentschap Ondernemen

“Ook al bent u als bedrijfsleider nog niet toe aan het einde van uw beroepsloopbaan, het loont toch de moeite om vanaf een zekere leeftijd te beginnen denken aan de toekomst van uw levenswerk. Wanneer u daar te lang mee wacht, blijft er immers maar één optie over voor uw bedrijf: verkopen.” Dat zegt Patrick Jordens van het Agentschap Ondernemen. Op de beurs ‘Ondernemen in Vlaanderen’ op 23 oktober in Flanders Expo in Gent komt u in het Adviescafé van het Agentschap Ondernemen alles te weten over de overdracht van uw bedrijf.

Het Adviescafé dat het Agentschap Ondernemen in een aparte zaal op de beurs inricht, is heel laagdrempelig en kan via een aparte ingang ook anoniem bezocht worden, zodat u niet langs de beursingang dient te passeren. Patrick Jordens: “U bent welkom om zomaar binnen te lopen en aan een van de tafels aan te sluiten, waar verschillende thema’s worden besproken en waar u ook vragen kan stellen. Heeft u voldoende gehoord, dan kan u gewoon weer opstappen. Daarnaast is het ook mogelijk om via de website www.weekvandebedrijfsoverdracht.be een afspraak te maken voor een privégesprek van een twintigtal minuten.”

In het Adviescafé zullen ook een aantal adviseurs en coaches aanwezig zijn, erkend door de kmo-portefeuille, alsook organisaties en instituten, die veel kennis hebben over opvolging en overname, waar u vrijblijvend mee kan kennismaken en die u kunnen begeleiden bij de overdracht. Gaat u met een erkende coach of adviseur in zee, dan kan u rekenen op subsidies van de kmo-portefeuille. Het café is doorlopend open van 10 tot 16 uur. Het Agentschap Ondernemen zal bovendien op de beursvloer tweemaal een infosessie organiseren waarbij een ondernemer die beroep gedaan heeft op een coach of adviseur een getuigenis komt brengen.

Informatie en opleiding

De beurs vindt plaats tijdens de Week van de Bedrijfsoverdracht en in aanloop hiervan zullen net iets minder dan 25.000 ondernemers ouder dan 55 jaar een brief krijgen waarin ze gesensibiliseerd worden om tijdig na te denken over bedrijfsoverdracht, om over de overdracht te praten met familie, de raad van bestuur, de boekhouder,… en om zich te laten bijstaan door professionele mensen.

Patrick Jordens: “Daarnaast blijft het Agentschap Ondernemen ook zijn vier opleidingspakketten aanbieden. De eerste opleiding richt zich op bedrijfsleiders die erover denken hun bedrijf binnen de familie over te dragen. De tweede opleiding is interessant voor bedrijfsleiders die overwegen hun bedrijf aan derden te verkopen. Starters die graag een bedrijf zouden willen overnemen, kunnen terecht in de derde opleiding en de vierde opleiding is er voor bestaande ondernemingen die willen groeien door een ander bedrijf over te nemen. De opleidingen bestaan elk uit vier modules van telkens ongeveer 3,5 uur.”

De opleiding voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen, vindt plaats op 4 donderdagnamiddagen in Gent. Info/inschrijven via www.ondernemersacademie.be/succesvoloverlaten. De opleiding ‘opvolging in familiebedrijven’ kan u volgen in februari en maart 2015. De data voor de andere opleidingen en infosessies worden gepubliceerd op www.weekvandebedrijfsoverdracht.be. Geïnteresseerden kunnen ook een mail sturen naar bedrijfsoverdracht@agentschapondernemen.be. Via de website van het Agentschap Ondernemen kan u ook een gratis informatiepakket over bedrijfsoverdracht aanvragen of een zelftest uitvoeren om te zien of uw onderneming klaar is voor de overdracht. Het Agentschap Ondernemen kan ook steeds gecontacteerd worden voor een kosteloos, oriënterend gesprek. (NV)