Drukkerij kartonnage Unit, gerenommeerdvoor haar flexibiliteit

Werken voor kmo-insider betekent dat je regelmatig een kijkje achter de schermen kan nemen van interessante bedrijven. Zo kreeg onze redacteur onlangs nog een rondleiding bij Unit, een gerenommeerde drukkerij van kartonnen doosjes voor geneesmiddelen, schoonheidsproducten, phytofarmaceutische producten, voeding, … Haar eerste indruk? “Dat je van de grond kan eten bij Unit.” “We hechten veel belang aan hygiëne en aan de zonering in de productie zodat iedereen steeds weet waar alles staat. Properheid brengt gemak van werken mee”, stelt Boris Vanmechelen, samen met zijn echtgenote Dominique Soontjens reeds twee decennia zaakvoerder van het familiebedrijf.

Begonnen als papeterie in Antwerpen in 1970 is drukkerij Unit vandaag met de tweede generatie uitgegroeid tot een gezonde kmo met een uitstekende reputatie, die een twintigtal werknemers te werk stelt. Unit bedrukt doosjes en bijsluiters in vlakkarton en papier in oplages van 500 tot 500.000 exemplaren en op een maximumformaat van 52 x 72 centimeter. De drukkerij is ISO9001 gecertificeerd. Alle stappen in de productieketen worden voortdurend gescreend en elke handeling wordt op een checklist bijgehouden.

Dominique Soontjens: “Onze klant staat centraal. We houden er geen zware organisatieschema’s op na, maar we hanteren een doeltreffende planning, waar we soepel mee omspringen. Dankzij ons modern en geautomatiseerde machinepark met zeer snelle insteltijden kunnen wij zeer flexibel te werk gaan. Het is al gebeurd dat een klant vergeten was om een bestelling van 500.000 doosjes door te geven. Nauwelijks een week later werden ze piekfijn afgewerkt afgeleverd. Naast flexibiliteit dragen we ook kwaliteit hoog in het vaandel. ”

Prepress

De prepressafdeling van Unit verwerkt de opmaak van de doosjes tot drukklare drukplaten.

Boris Vanmechelen: “De lay-out wordt in 95% van de gevallen kant-en-klaar aangeleverd, maar wij voeren wel kleine correcties uit, en daarnaast zetten we barcodes op de verpakking en brengen we wijzigingen aan in lotnummers, vervaldata,…”

In de prepressafdeling kunnen ook verschillende modellen gemaakt worden zodat u een idee krijgt hoe uw doosje eruit zal zien en/of uw producten er mooi in passen.

Speciale afwerking

Met speciale afwerkingstechnologieën krijgen de doosjes een extra luxueus tintje. De mogelijkheden zijn legio: vernis (glanzend, mat, UV- of blistervernis (PVC of pet)), warmtepreging (goud of zilver), plastificering, reliëf, braille,…

Stansen

Dominique Soontjens: “Het maken van een correcte doos staat of valt met de kwaliteit van de stansvorm. Met moderne cad/cam technologie verzekeren we perfect vervaardigde stansvormen en rilmatrijzen die beantwoorden aan de allerstrengste normen. Het stansen zelf voeren we uit met moderne stansautomaten met volautomatische uitbreekinrichting. De gestanste doosjes worden vervolgens gevouwen en gelijmd. Met behulp van een codelezer en uitwerper worden verkeerde en slechte dozen gedetecteerd en verwijderd, terwijl we niet aan productiesnelheid inboeten. Ook aan de verpakking wordt veel zorg besteed, o.a. door selectieve staalname.”

Boris Vanmechelen: “Een visuele code voorkomt fouten bij het verpakken van de afgewerkte producten in trays. Alle nuttige informatie en controlegegevens zijn duidelijk vermeld, volgens de specificaties van de klant. Onze eigen transportdienst levert de gekleefde dozen vervolgens productieklaar bij u af.” (NV)