Een Kärcher koop je in de Villermontstraat in Kontich

Autovak heeft meer dan 100.000 auto-onderdelen in huis

Autovak maakt al vele jaren mee deel uit van de Antwerpse trots. Het bedrijf aan de Villermontstraat in Kontich is een heuse draaischijf voor iedereen die zowel professioneel als particulier bezig is met zijn auto. Het Kärcher Center Autovak dat er vlak naast gelegen is biedt bovendien een ruim amalgaam aan reinigingsapparaten.

Noelle Van Steenlandt en Paul Vercauteren hebben in al die jaren van Autovak een toonaangevend bedrijf gemaakt in de autosector. De groothandel van vader Van Steenlandt uit Mortsel is vandaag uitgebouwd tot een zaak waar je een bestelling kunt maken uit een aanbod van meer dan 100.000 auto-onderdelen. Van handgereedschappen, meet- en testapparatuur, smeermiddelen, additieven, oliën tot autolakken, dakkoffers, fietsdragers, enz. Met internationale merknamen als 3M, Facom, Dewalt, Hitachi, Valeo, Bosch, Gates, SKF, Bosal, Champion, Monroe, Cromax, Thule.... Autovak telt daarbij zowel de professionele garagisten, de carrossiers als bedrijven en privé-mensen tot zijn klantenbestand. De onderneming stelt liefst 36 mensen tewerk.

Uiteraard gaat het daarbij vooral om de goede service. De mensen van Autovak zijn bovendien vaklui die hun marktomgeving goed kennen. Bv. In het samenstellen van de perfecte lakken in het eigen verflabo. Ze garanderen de klanten steevast professioneel advies. Ze staan bovendien klaar voor onderhoud en eventuele reparaties.

De vlotte bereikbaarheid van Autovak in Kontich heeft de groei van het bedrijf zonder twijfel mee versterkt. De klanten kunnen er makkelijk parkeren en hun vaak omvangrijke bestellingen mee nemen. De onmiddellijke nabijheid van de E19 en de Ring zorgt ervoor dat de leveranciers net zo goed snel en efficiënt kunnen laden en lossen. Geen hopeloze fileproblemen meer.

Noelle Van Steenlandt: "Onze klanten komen effectief uit de hele brede regio. Van Mechelen tot de Nederlandse grens. Wij beleveren koerswerkherstellers tot zelfs in het Gentse. We werken globaal vanuit drie afdelingen die elk voor zich zowat een derde van onze activiteiten dekken. Het gaat dan om de afdeling carrosserie (als verdeler van Cromax), de afdeling mechaniek (auto-onderdelen, garage-uitrusting, gereedschappen) en het Kärcher Center Autovak. Die vrij evenwichtige spreiding zorgt ervoor dat wij op die manier ook stabiliteit in het bedrijf hebben kunnen inbouwen. Indien het in de ene afdeling al wat minder goed gaat zorgt de andere steevast voor voldoende tegengewicht."

Paul Vercauteren: "Ook de seizoenen brengen evenwicht in de activiteiten. In de lente gaat iedereen zijn auto extra verzorgen, in de zomer gaan onze klanten op reis met de wagen en dan willen ze goed voorbereid zijn, in de herfst krijgen we de eerste problemen met de batterijen. Voor zover je vandaag natuurlijk nog van seizoenen kunt spreken...."

Complex
Met een omzet over 2015 van liefst 8 miljoen euro behoort Autovak vandaag ongetwijfeld tot de groten in de sector. De voorbije crisis heeft de spectaculaire groei in die jaren tijdelijk wat afgeremd maar vandaag gaat het bedrijf alle uitdagingen vastberaden aan. Ook de trend tot schaalvergroting. De Belgische markt is in dit opzicht echter wél heel complex. (MB)