Enkel duurzame gebouwen zijn de investering nog waard

We bekijken de toekomst van kmo-gebouwen, samen met Paul Cornelis, visionair en eigenaar van bedrijvencentrum Hoek76 in Boom. Al 27 jaar verhuurt hij industriële ruimtes met diensten, maar steeds vaker kreeg hij de vraag of hij niks verkocht. Vandaag verkoopt hij dus woon-werk units met parkmanagement in zijn splinternieuw project ‘Scherpenhoeck’. Dit super ecologische bedrijvencentrum ligt naast het Boomse steenbakkerijmuseum, met exclusief uitzicht op De Rupel. Een mooi voorbeeld van duurzaamheid en laag energieverbruik.

Zeer groene woon-werk units van 100m2 tot 850m2 met zicht op het water
“Ook al vallen onze gebouwen langs het water op door hun vrolijke kleuren, ‘groen’ vormt hier de rode draad. Dit project is het grootste groendakcomplex van Vlaanderen. De lage energiewoningen hebben verwarming op zonne-energie en warmtekrachtkoppeling. Op het terrein zijn geen fossiele brandstoffen toegelaten. Elektriciteit willen we zelf goedkoop en flexibel winnen op ons terrein: een combinatie van windenergie en energie uit warm water. Daarnaast besteden we veel aandacht aan ‘beleving’. Een grijze metaalconstructie schilder je voor hetzelfde geld in een leuke kleur. Ook veel licht maakt een mens vrolijker en voor een warm gevoel is er veel hout gebruikt. Dit bijzonder duurzame materiaal werd op de betonconstructie bevestigd, zodat de buitenschil er in de toekomst makkelijk en goedkoop af kan.”

Industriebouw die niet energievriendelijk is, heeft geen zin meer

“Energievriendelijk bouwen is nog altijd niet evident in de industrie. Nochtans scoor je in de toekomst ongetwijfeld, door vandaag cradle-to-cradle materiaal te gebruiken dat economisch verantwoord kan gerecycleerd worden. We hebben alles bekeken op lange termijn en zijn zelf op zoek gegaan naar duurzame materialen. Want enkel een degelijk, energievriendelijk en goed gelegen gebouw dat aan alle toekomstige normen voldoet, krijg je nog snel doorverkocht. Daarom liggen al onze gebouwen ook op aparte percelen, zodat ze reeds opgesplitst zijn en makkelijk verhandelbaar. Een bedrijfsgebouw mag nl. geen blok aan je been zijn als je uitbreidt, inkrimpt of plots andere behoeftes hebt. Zelf hebben we voorkooprecht. De beste garantie voor kopers dat we kwaliteit neerzetten.”

De impact op wat je achteraf uitspaart, is enorm

“Mensen denken dat duurzaam bouwen veel kost, maar zoveel meer is dat niet. Voor gewone industriebouw betaal je 850 à 900 euro/m². Bij ons betaal je 950 à 1100/m², maar je hebt alle nutsvoorzieningen tot in de magazijnen, glasvezelvoorziening, recuperatiewater, aangelegde parkings en een veel lagere K-waarde. Het terugverdieneffect is gigantisch. Het energieprestatieresultaat heeft immers enorme impact op de cijfers van je bedrijf. Je kan maandelijks zeker 1/3 van je energiekosten uitsparen. Ons streefdoel is dat je voor een woning van 350m² jaarlijks maar 400 euro aan verwarming betaalt. Maar we willen hier liever nog geen concrete cijfers opplakken. Bovendien is het een wetenschap dat je in een gewoon industrieel gebouw na 25 jaar opnieuw 75% van je geïnvesteerde kapitaal moet steken voor renovatie. Als je duurzaam bouwt, is dit een pak minder. ”

Parkmanagement helpt je tijd- en geld besparen

“Omdat wij zorgen voor het groenonderhoud en het afvalbeheer, ben je zeker dat het terrein er altijd netjes blijft uitzien. Een verzorgd terrein is goed voor je bedrijfsimago en trekt klanten, huurders en kopers aan. We organiseren alles collectief, waardoor we betere prijsafspraken en leveringsvoorwaarden bekomen. We zorgen voor groepsaankopen, het energiebeheer, de brandpreventiedossiers,… en bewaken de CO2-neutraliteit. Allemaal zaken waar je de vruchten van plukt, zonder er zelf iets voor te moeten doen.”

Bekijk de socials