“Finmix was de meest efficiënte weg om mijn zoektocht naar financiering te starten”

Finmix is de meest efficiënte weg om je zoektocht naar financiering te starten. Zo kunnen de verschillende geïnteresseerde financieringsinstanties tijdens de panelsessie zelf meteen bespreken hoe je als ondernemer best je financiering kan rondkrijgen .” Dat is de boodschap van de jonge ondernemer Wiet Van de Velde van Palletkraft Belgium, die dankzij Finmix met succes zijn revolutionaire gepatenteerde palletten in golfkarton op de markt kon brengen.

Finmix is een gratis initiatief van het Agentschap Ondernemen. Het geeft ondernemers de mogelijkheid om hun business- en financieel plan voor te leggen aan een panel van financieringsexperten. Het panel checkt de haalbaarheid en de volledigheid van het plan en informeert de ondernemer over de ideale financieringsmix.

Iris Detavernier van het Agentschap Ondernemen: “De deelnemers aan deze sessies komen niet alleen met verschillende geldschieters in contact, ze krijgen ook feedback op hun businessplan en hun zoektocht naar financiering verloopt sneller.”

Wiet Van de Velde: “Wij zijn in contact gekomen met Finmix tijdens een infosessie van het Agentschap Ondernemen rond de financieringsmogelijkheden in Vlaanderen. We waren op zoek naar financiering om ons project te kunnen starten. Via Finmix konden we ons project meteen aan een brede waaier van financieringspartijen voorstellen. Die opportuniteit hebben we met beide handen gegrepen.”

In een goed gestructureerde sessie kreeg Wiet Van de Velde de gelegenheid om zijn project aan de financieringspartijen voor te stellen die hij graag had willen contacteren.

Wiet Van de Velde: “De reacties waren zeer positief. We werden meteen uitgenodigd om met een aantal spelers zoals BAN Vlaanderen, Participatiefonds Vlaanderen en PMV rond de tafel te gaan zitten om de financieringsmogelijkheden verder te bekijken. Accountmanagers van het Agentschap Ondernemen informeerden ons daarnaast over mogelijke subsidiemogelijkheden.

Een jaar na de deelname aan Finmix beschikte Wiet Van de Velde over het totale nodige budget voor de opstart van zijn project.

Wiet Van de Velde: “We hebben een gezonde mix van risicokapitaal, leningen en subsidies bekomen.

Iris Detavernier:Naar aanleiding van zijn deelname aan Finmix heeft Wiet Van de Velde ook een subsidieverslag ontvangen met een overzicht van alle subsidies waarvoor hij in aanmerking kon komen. Op die manier kwam hij in contact met de subsidie ‘Strategische Transformatiesteun’.”

Wiet Van de Velde: “Deze subsidie betekende een serieuze duw in de rug voor onze opstartinvesteringen, waaronder een productietoestel en de opleiding van een team van sales, ingenieurs en administratieve medewerkers.

PalletKraft Belgium ontving een investeringssubsidie van 112.000 euro op een investeringsbedrag van 1.400.000 euro voor het productietoestel en een opleidingssubsidie van 50.300 euro op een opleidingsbedrag van 251.000 euro. PalletKraft Belgium produceert en verkoopt eigen ontwikkelde golfkartonnen palletten en palletboxen in de Benelux en in Frankrijk. Het gaat om een revolutionair product in de logistieke sector, waaraan vier jaar van onderzoek en ontwikkeling vooraf gegaan zijn. De pallets van Palletkraft zijn niet opgebouwd door het aan elkaar plakken van onderdelen. De structuur bestaat uit slechts twee geplooide vellen karton die in elkaar worden geklikt, zonder lijm, waardoor ze niet alleen de lichtste, maar ook de stevigste kartonnen pallets op de markt zijn (www.palletkraft.be). (NV)