Forganiser innoveert personeelsbeleid in de horeca

Online tool laat horeca toe HR volledig te digitaliseren

Met Forganiser bieden Sebastian Rummens en Camil Verheecke, beiden met een horeca-achtergrond - een innovatieve online tool waarmee horeca-ondernemers het vinden, werven, plannen en uitbetalen van personeel kunnen digitaliseren. De tool is innovatief omdat hij specifiek inspeelt op de noden van de horeca en omdat hij toelaat het hele personeelstraject, van selectie tot uitbetaling, te automatiseren.

"Het is onze droom om horeca-ondernemers een tool te bieden waarmee ze hun HR 100% kunnen outsourcen, zodat ze zich kunnen toeleggen op het runnen van hun zaak", zegt Sebastian Rummens. "Dat is natuurlijk een toekomstvisie, maar met onze innovatieve formules zijn we toch al een heel eind op de goede weg. Die innovatie was wel nodig in de horeca. In vergelijking met andere sectoren verloopt de automatisering in de horeca, zeker in de kleinere zaken, erg langzaam. Er wordt nog veel met pen en papier gewerkt, wat kostbare tijd eist. En zaakvoerders hebben geen toegang tot real time data over de gezondheid van hun zaak."

Horeca heeft innovatie nodig

"Er zijn twee belangrijke tendensen die ons drijven in wat we doen", vervolgt Sebastian. "Enerzijds heb je de klemtoon op de beleving in de horeca en hospitality sector in het algemeen. De nieuwste hype duurt 5 minuten bij wijze van spreken en je moet 'mee' zijn. Er worden hoge kwaliteitseisen gesteld waar je als ondernemer professioneel georganiseerd voor moet zijn. Dat kan niet als je de helft van je tijd kwijt bent aan personeelsmanagement. Anderzijds heb je de nieuwe wetgeving inzake de horecasector, waar het personeelsbeleid complexer is geworden, er zijn veel regels en uitzonderingen op regels. Als je bijvoorbeeld een voordeel wil halen uit speciale statuten zoals flexi-jobs, moet je goed op de hoogte zijn van de wetgeving.

Met onze horeca-ervaring in het achterhoofd zijn wij beginnen nadenken over de broodnodige digitalisering van het personeelsbeleid in de horeca. Met de hulp van onze IT-partner en mede-eigenaar, Interhost Solutions, hebben we Forganiser ontwikkeld: een online tool waarmee de horeca het vinden, werven en plannen van hun HR en alle daarmee samenhangende administratie, zoals bv. de Dimona-aangifte kunnen automatiseren."

"De bedoeling is dat de horeca-ondernemer zijn tijd niet langer hoeft te verspillen aan paperasserij i.v.m. personeel, maar zijn volle aandacht kan richten op het runnen en rentabiliseren van zijn zaak, vertelt business development manager Camil Verheecke. "Forganiser is een tool die specifiek gericht is op de noden van de horeca. Niet alleen onze eigen ervaring in de sector, maar ook de feedback van de gebruikers, geeft mee gestalte aan het platform. Je kunt gerust stellen dat Forganiser een tool van, door en voor de horeca is."

Van, door en voor de horeca

Sebastian Rummens: "Die focus op de horeca is wat Forganiser innovatief maakt. Er bestaan al heel wat digitale oplossingen voor het plannen, werven en selecteren van personeel - zoals bv. in de interimsector - maar er was nog geen enkele tool die één-op-één aansluit bij de specifieke werkmethoden en behoeften van de horeca. Het gaat er uiteindelijk om de juiste werknemer tot bij de juiste werkgever te brengen.

Forganiser is ook innovatief op een ander gebied: het is een tool die alle stappen van het personeelsbeleid integreert - van vinden en aanwerven tot en met de uitbetaling. Ook dat is nieuw binnen de horeca, waar automatisering en digitalisering vaak nog in de kinderschoenen staan, zeker bij de kleinere zaken."

Native app brengt werkgevers en werknemers bij elkaar

Camil Verheecke: "Momenteel werken we nog hard om de User Interface en de User Experience van ons platform verder te verfijnen. Het platform verzamelt veel functionaliteit op één dashboard en het gebruik ervan moet natuurlijk aanvoelen. Zo gaan we bijvoorbeeld met kleuren en een wel ontworpen iconografie werken, wat de drempel om er effectief gebruik van te maken moet verlagen. De tablet moet de interface bij uitstek worden om met Forganiser te werken, al was het maar omdat vele kassa's al naadloos aansluiten op de tablet.

Verder werken wij mee binnen het innovatieplatform De Serre VZW. Samen met andere softwareleveranciers en startups gaan we vanaf mei roadshows en workshops organiseren om ons product tot bij onze doelgroep te brengen. En ten slotte kunnen we in deze tijd van de smartphone niet zonder native app. Die gaan we binnenkort lanceren voor zowel Apple als Android toestellen. Het is de bedoeling dat werkgevers en werknemers in de horeca via de smartphone in contact staan inzake planning, beschikbaarheid, e.d. Zo kunnen werkgevers ook nieuwe medewerkers aantrekken." (TM)