“Functie en vorm zetten we op hetzelfde niveau” Wilkhahn, al honderd jaar toonaangevendin seating en conferencing

Duits fabrikant Wilkhahn is al een eeuw lang toonaangevend in design georiënteerd en ergonomisch en functioneel kantoor-, vergader-, wacht- en ontvangstmeubilair, indien nodig voorzien van de nodige multimediatechnologie. In een markt die verzadigd is, slaagt Wilkhahn er telkens opnieuw in opmerkelijke nieuwe ontwikkelingen te introduceren, die een absolute meerwaarde voor de branche betekenen.

Wilkhahn werd precies honderd jaar geleden opgericht door de schoonbroers Wilkening en Hahne. Het bedrijf is nog steeds voor honderd procent in familiehanden, waarbij vandaag de derde generatie aan het roer staat. Het hoofdkantoor van de fabrikant is gevestigd in Bad Münder (Noord-Duitsland), maar Wilkhahn is wereldwijd actief en heeft belangrijke centra op alle continenten.

Vanuit het Bauhaus principe staat voor Wilkhahn vorm gelijk aan functie. General manager Kristel Serroyen: "De vorm en de functie van onze producten moeten op eenzelfde niveau staan. Dit betekent dat onze producten zeer uitgepuurd zijn, eenvoudig lijken, maar erg functioneel zijn. Ons meubilair gaat gemakkelijk twintig jaar mee zonder aan hedendaagsheid in te boeten. Dat is ons antwoord op duurzaamheid, zeker in de wegwerpmaatschappij van vandaag. In hun neutraliteit doorstaan de Wilkhahn meubelen perfect de tand des tijds."

Het jongste nieuwe product van Wilkhahn is de kantoorstoel ON, die in samenwerking met de universiteit van sport van Keulen ontwikkeld werd en waaraan niet minder dan vijf jaar onderzoek en ontwikkeling aan vooraf zijn gegaan. Kristel Serroyen: "Ergonomisch is zitten een van de slechtste houdingen die je kan aannemen. Er zijn heel wat goede kantoorstoelen op de markt, die hier aandacht voor hebben, en toch zien we hoe langer hoe meer mensen met rugklachten. Wilkhahn heeft aan zijn kantoorstoelen een technologie van driedimensionale beweging toegevoegd. Als mens bewegen we immers veel meer dan alleen maar naar voor en naar achter. Deze stoel laat toe om ook laterale bewegingen te maken én om je rug volledig onafhankelijk van je bekken te laten bewegen."
Vooraleer deze stoel op de markt kwam, heeft de Keulse sportuniversiteit hem een jaar lang door een testpubliek laten gebruiken. Kristel Serroyen: "De onderzoekers hebben vastgesteld dat je lichaam in deze stoel beter doorbloed wordt, waardoor je alertheid en je efficiëntie op de werkvloer met een spectaculaire 65% toeneemt."


Verticale en horizontale plooitafels

Een ander topproduct van Wilkhahn, waarmee de fabrikant in 1994 als eerste op de markt kwam, is de plooitafel, later gevolgd door de verticale opklapbare tafel. Kristel Serroyen: "Deze tafels hebben nog steeds een erg mooi design en bewijzen nog steeds hun diensten. Op 1 ,2, 3 creëer je ruimte om te vergaderen of te werken."

 

Office for motion
(Informeel) vergaderen of even overleggen in de coffee corner wordt een stuk dynamischer met de 'stand-up', een leuk, elegant zitmeubel, met onderaan een conisch uiteinde waardoor je bij het zitten het effect van een zitbal krijgt en je bekken voortdurend in beweging is. (NV)