Kärcher neemt nieuwe hoofdzetel met flagshipstore, trainings- en servicecenter in gebruik

Kärcher Belux neemt in de tweede helft van november een gloednieuw pand langsheen de Boomsesteenweg in Wilrijk in gebruik. In het drie verdiepingen tellende moderne en lichte gebouw zullen naast de kantoren een flagshipstore en een trainingscenter worden ondergebracht. De toestellen van Kärcher kunnen er gedemonstreerd en uitgeprobeerd worden op tien verschillende vloeren. Op de site werd ook nog een apart servicegebouw opgetrokken. “Kärcher Belux is klaar voor de toekomst”, stellen managing director Kees Wagtmans en manager service sales Hervé Wouters tevreden.

De hoofdzetel van Kärcher Benelux is sinds 1978 in Hoogstraten gevestigd.

Kees Wagtmans: “Binnen onze visie ‘Kärcher 2020’ past een opsplitsing van onze Benelux –organisatie waarbij we ons voortaan apart op de Belgisch-Luxemburgse en op de Nederlandse markt focussen. In dat kader vonden we het belangrijk om meer richting het centrum van de Belux-markt te verhuizen en ook beter zichtbaar te zijn dan achterin een industriezone. Langsheen de Boomsesteenweg hebben we de hand kunnen leggen op het vroegere gebouw van Belgian Healthcare Service. Dat werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw.”

Ecologisch het neusje van de zalm

Het nieuwe gebouw is een toonbeeld van ecologisch verantwoord ondernemerschap.

Hervé Wouters: “Voor de verwarming en de koeling maken we gebruik van geothermie, waarvoor naast en voor het gebouw boringen gemaakt werden tot 150 meter diepte. Via een gesloten circuit met een warmtepomp wordt het gebouw in de zomer met het grondwater gekoeld. De warmte die we uit het gebouw halen, wordt terug in de grond gepompt, zodat deze in de winter opnieuw kan gebruikt worden om het gebouw te verwarmen. Door haar concept kan de warmtepomp ook overtollige warmte van de zuidkant van het gebouw gebruiken om de noordkant te verwarmen wat een extra besparing aan energie oplevert.”

Op het magazijn en het servicecenter komen zonnepanelen met een piekvermogen van 20 kW en de kantoren en het trainingscenter hebben een groendak. Overal is er LED-verlichting, tot de verlichting van het magazijn en de werkplaats en de lichtmasten op de parking toe.

Hervé Wouters: “Het regenwater recupereren we in een reservoir van 20.000 liter en we gebruiken het voor de demonstratiecarwash, voor het testen van de machines en voor het spoelen van de toiletten.”

In het gebouw werd driedubbel glas gebruikt, voorzien van een zonwerende coating.

Iedereen welkom

In het trainingscenter vindt u wel tien verschillende vloeren waarop de toestellen van Kärcher kunnen uitgetest en gedemonstreerd worden.

Kees Wagtmans: “Daar zitten ook zogenaamde probleemvloeren bij zodat we goed kunnen aantonen dat Kärcher voor elke vloer een oplossing heeft. In het trainingscenter kunnen we onze medewerkers en onze verdelers trainen hoe efficiënter gereinigd kan worden, maar ook onze eindklanten, zoals reinigingsbedrijven, zijn van harte welkom om de toepassingstrainingen te komen volgen.”

Ecologische Kärcher waterdispensers

Kärcher is ontwikkelaar en producent van hogedrukreinigers, stofzuigers, stofwaterzuigers, schrobzuigmachines, veegmachines, car- en truckwasinstallaties en waterreinigings en –recycleersystemen. De technologie van de waterreinigingsstations die Kärcher al zo’n twintig jaar levert aan instanties als het Rode Kruis en de Verenigde Naties heeft het bedrijf ook toegepast op zijn waterdispensers. Door deze technologie is het niet meer nodig om met vrachtwagens het water te leveren en de lege bidons terug op te halen. (NV)