Keuringsorganisme OCB houdt opleidingscenter boven doopvont

Voor de veiligheidsopleidingen die controleorganisme OCB verstrekt, wordt binnen afzienbare tijd een aparte entiteit opgericht. “Met een apart opleidingscenter wordt het voor iedereen duidelijk dat we niet alleen keuringen uitvoeren, maar dat we ook sterk in opleidingen zijn”, legt directeur Luc Chabot uit. 

Het opleidingscentrum van OCB richt opleidingen in voor elektrische (BA4 en BA5) en gasinstallaties (Cerga), alsook lessen om veilig te leren omgaan met heftoestellen (heftrucks,  hoogwerkers, verreikers, schaarliften, rolbruggen, autolaadkranen, transpalletten en andere arbeidsmiddelen). 

Voor werknemers die met elektrische installaties in aanraking komen (b.v. lamp of zekering vervangen,…), vraagt de wetgever dat deze personen voldoende onderricht zijn. Hiervoor kan een opleiding BA4, een inzicht geven in het herkennen van de aan elektriciteit verbonden risico’s. Wie een BA4-attest of andere elektrische voorkennis heeft, kan de BA5-opleiding volgen en mag dan zelf interventies aan elektrische installaties uitvoeren. Voor gasinstallaties gaat het om de door Cerga erkende G1.1-opleidingen, permanente bijscholingen en monteursopleidingen.

Luc Chabot: “De opleidingen betreffende elektriciteit en gas zijn theoretische opleidingen, de opleidingen hefwerktuigen zijn deels theoretisch, maar hoofdzakelijk praktijkgericht. De opleidingen hefwerktuigen worden steeds bij u op de werkvloer gegeven, zodat uw personeelsleden veilig leren werken met de machines waarmee ze dagdagelijks aan de slag kunnen gaan. De theoretische opleidingen (elektriciteit en gas) worden gegeven als open opleidingen in onze opleidingscentra, maar kunnen ook in uw bedrijf, zelfs op maat, gegeven worden.”

De vormingen worden verzorgd door eigen keurders. Luc Chabot: “We vinden het belangrijk dat onze instructeurs niet fulltime aan het werk gaan als lesgevers, maar ook keuringen blijven uitvoeren en voeling met het veld blijven houden zodat ze vanuit die ervaring kunnen opleiding geven.” 

De veiligheidsopleidingen van OCB komen in aanmerking voor een subsidie van de kmo-portefeuille.

Alle keuringen en controles

U kan op OCB ook beroep doen voor alle wettelijk verplichte keuringen alsook voor tal van andere controles. Het controleorganisme heeft 180 deskundige keurders in dienst en vestigingen in Kontich, Beringen, Brussel en Namur. De keuringen worden uitgevoerd over het hele land. OCB begeleidt u ook bij het aanvragen van milieuvergunningen. Met de technologie van OCB wordt u volledig ontzorgd. Via een QR-code, aangebracht op uw machine of installatie kan u ter plekke steeds met uw smartphone of tablet het verslag van de laatste keuring oproepen.

Houd de website van OCB in het oog voor de data van 2019. Voor de opleiding van meerdere werknemers komen de instructeurs ook op afspraak bij u op het bedrijf.

Wilt u meer weten?

logo ocb

OCB