Leeward. Gedreven door de sector

Leeward profileert zich als een “boutique” advocatenkantoor. De drie vennoten Lino Verbeke, Jeroen Villé en Armin Wintein leggen gepassioneerd uit wat zij hieronder begrijpen. “Met een team van zes advocaten ambieert Leeward kwalitatief hoogstaande juridische diensten aan te bieden voor spelers in de maritieme, logistieke en transport sector”, zegt Jeroen Villé. 

First port of call 

“Wij spreken niet graag over rechtsmateries, maar over de sector” vult Armin Wintein aan. “Een project in de maritieme en logistieke sector is in vele gevallen complex waardoor het individuele rechtsmateries overschrijdt. Leeward streeft er net naar om voor deze sectorspelers een “first port of call” aan te bieden voor al hun juridische uitdagingen”. Onze advocaten hebben expertise in specifieke domeinen van het maritieme en logistieke gebeuren, wat ons toelaat om in elk dossier snel en efficiënt te schakelen.  

“Een correct juridisch inzicht kan inderdaad pas worden gegeven wanneer er voldoende kennis en ervaring in huis is. Hiermee bedoelen we niet alleen juridische kennis, maar ook kennis over de sector en de bedrijfsactiviteiten van de cliënt. In de complexe en steeds evoluerende logistieke en maritieme wereld is het daarom belangrijk dat Leeward zelf stevig in de sector verankerd is”, zegt Armin Wintein. “Je zou kunnen zeggen dat wij worden gedreven door gezonde nieuwsgierigheid”, zegt Jeroen Villé. 

Change of mind

Deze weloverwogen aanpak leidt ertoe dat onze advocaten steeds vroeger betrokken worden bij de projecten van onze cliënten. Wij stellen vast dat het imago van de advocaat als probleemoplosser wordt doorbroken en uitdagingen zoveel als mogelijk vooraf in kaart worden gebracht. 
Deze “change of mind” komt het best aan bod bij commerciële discussies, voorbereiding en begeleiding van belangrijke investeringen, sector-overschrijdende samenwerkingen of projecten. Leeward begeleidt zo terminaloperators bij  havengerelateerde projecten, ontwerpt gepaste juridische instrumenten in het kader van een veeleisende supply chain en staat haar cliënten bij met assistentie in kritieke situaties, zoals oplevering in de scheepsbouw of aanvaringen op zee. 

Leeward identificeert en informeert haar cliënten verder proactief over nieuwe juridische trends en wetgeving die een impact op hun bedrijfsactiviteiten kunnen hebben. Zo organiseren wij inhouse-trainingen en seminaries op maat, zegt Jeroen Villé.  “Zo denk ik onder meer aan de problematiek rond sociale dumping en ladingzekering”. 

Inter(nationaal)

In de schaduw van de haven van Zeebrugge heeft Leeward een breed klantenbestand opgebouwd.  Van rederijen en terminal operators tot weg- en spoorvervoerders. De lijnen lopen evenwel net zo goed naar Antwerpen, Gent als Brussel als het buitenland.  Leeward is in Brugge gevestigd, maar voelt zich duidelijk een grensoverschrijdend kantoor. “Maritieme en logistieke dossiers hebben meestal een internationaal element. Samenwerking met gelijkgestemde buitenlandse kantoren is een must. “Indien nodig kunnen wij quasi onmiddellijk een beroep doen op kantoren met een zelfde approach in elke lidstaat van de Europese Unie”, zegt Lino Verbeke. 

Aanbevolen door de Legal 500

Leeward wordt voor het tweede jaar op een rij voor transport- en maritieme aangelegenheden aanbevolen door de Legal 500, een internationaal gerespecteerde onafhankelijke gids met meest vooraanstaande kantoren per expertise. 
Lino Verbeke kreeg daarbij een speciale vermelding, Jeroen Villé en Armin Wintein werden gerangschikt onder de “next generation lawyers” voor de transport- en logistieke sector. De ranking in de Legal 500 is belangrijk omdat het kantoor elk jaar opnieuw wordt doorgelicht en de mening van onze cliënten mee in overweging worden genomen.