Logistiek vanuit een gemakkelijke sofa

Neem gerust plaats in de sofa. De experten van de Fast Groep nemen meteen al je logistieke uitdagingen over. De klant moet enkel aangeven waar zijn goederen naartoe moeten en wanneer. "Wij zijn als logistiek bedrijf heuse ontzorgers" zegt ceo Catrien Scheers van Fast Lines Belgium in Antwepen. "Wij werken voor iedereen een logistiek totaalproject uit. Transport van A tot Z. Voor zowel een lading pralines als voor een hele fabriek."

Welkom bij de familie, is een baseline die bij Fast Lines graag gebruikt wordt. Zélf is de groep een dynamisch familiebedrijf dat nog de nadruk legt op persoonlijke contacten met zijn klanten. Onder hen veel KMO's die de korte communicatielijnen met de logistieke specialist best appreciëren.

De Fast Lines Groep is ook vandaag nog een 100% familiebedrijf. De onderneming is gegroeid uit het initiatief van Herman Scheers die in 1991 zijn eigen onderneming opzette. Als eerste buitenlandse privé-investeerder bouwde hij in de haven van het Poolse Szczecin een logistiek opslagmagazijn. Herman Scheers overleed in 2003. Waarop de familie de zaak in handen nam en verder uitbouwde. 2016 werd in dit opzicht een zilveren jubileumjaar.

Fast Lines is een multimodaal expert. Als architecten van uw transport zoeken ze steeds de optimale oplossing: via weg, water, spoor of via een combinatie hiervan. Naast containers verzorgen ze ook breakbulk en projectladingen. Het bedrijf beschikt daartoe over een vloot van kustvaartschepen die op regelmatige basis varen tussen Antwerpen, Polen, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Ook andere Europese havens kunnen worden aangelopen. In Polen en Ierland heeft Fast Lines Groep eigen stevedoring activiteiten. Wist je dat één Fast coaster makkelijk het equivalent van 1.000 vrachtwagens kan vervoeren?

"Uiteraard is de logistieke wereld een hard omstreden markt," zegt operationeel manager Yvan Vlaminckx. "Iedereen kan nu eenmaal containers behandelen. Het was voor ons dan ook zaak om ons op een eigen manier te positioneren. Wij moeten het in dit opzicht écht hebben van onze expertise, onze klantvriendelijkheid en onze persoonlijke toets. Onze oranje sofa, inderdaad. Wij zorgen ervoor dat elke klant bij ons een eigen aanspreekpunt heeft, één man of één vrouw die het transport helemaal opvolgt. De klant kan altijd bij hen terecht."

Zegt Catrien Scheers nog: "Het is een boutade maar er steekt heel wat kracht in: voordenken in plaats van 'na' te denken. Je moet permanent anticiperen op wat komen gaat en steeds het hele plaatje willen zien. Waarbij we ons als bedrijf zowel als reder opstellen, als stuwadoor, bevrachter, scheepsagent, lijnagent en expediteur. Omdat we daarenboven ook nog snelheid en flexibiliteit garanderen kunnen we effectief een totaaloplossing aanbrengen."

Dat de groep bovendien financieel gezond is een bijkomende troef voor klanten en leveranciers.

The sky is the limit

Containerschepen worden steeds groter en breder. Het ene record sneuvelt na het andere. Alleen is het zeer de vraag waar dergelijke reuzenschepen straks nog binnen kunnen varen. Dat is zeker niet overal het geval.
Fast heeft die trend naar massaschepen aangegrepen om een eigen marktsegment op te bouwen. De eigen vloot aan box shaped coasters kan cargo makkelijk in zowat alle Europese havens aan land zetten. Snel, veilig, groen en bovendien ook heel erg professioneel. Veel KMO's hebben in de loop van de jaren de eigen schaalverhoudingen van het bedrijf leren appreciëren. "Wij groeien met onze klanten mee met het hoofd in de lucht maar met beide voeten op de grond," stelt Catrien Scheers.