Met beide voeten in de ondernemerswereld

Ondernemers en zelfstandigen zijn veelal heel erg kostenbewust. Ze hebben ook zelden tijd. Juridische uitdagingen komen dan ook meestal als heuse donderwolken op hen af. Ze worden erdoor afgeschrikt. Bij Blienberg Advocaten kennen ze die onderhuidse onzekerheid. "Veel bedrijfsleiders contacteren een advocaat pas wanneer het al helemaal niet meer anders kan," zegt Magda Lauwers van het Antwerpse kantoor. "Wij willen daar als Blienberg Advocaten op anticiperen en de eerste partner zijn van die ondernemers, niet de laatste."

Blienberg Advocaten is een jong advocatenkantoor dat enkele tijd terug opgericht werd door Magda Lauwers. In de schaduw van het Antwerpse Vlinderpaleis heeft het kantoor een heel eigen nichemarkt uitgetekend. Magda Lauwers kent de ondernemerswereld als geen andere. Ze bouwde haar eerste juridische ervaring op in de markt van de financiële insolventies maar breidde die geleidelijk aan uit tot de hele brede ondernemingswereld. Het gaat haar daarbij in eerste instantie om absolute transparantie. Waarbij ze een hardnekkige perceptie wil doorbreken. Ondermeer die als zouden advocaten bepaald duur zijn en juridische gevechten hopeloos zwaar kunnen wegen op de financiële gezondheid van een onderneming. "Wij staan met beide voeten in de ondernemerswereld," zegt Magda Lauwers. "Wij zijn de partners voor zelfstandigen en ondernemers die zelf geen eigen juridische dienst hebben."

Met het onlangs gelanceerde online platform we.ask2 legal is die strategie naar absolute transparantie toe nog versterkt. Het gaat erom dat ondernemers en zelfstandigen via het online platform een snel advies kunnen aanvragen met betrekking tot een problematische juridische aangelegenheid. Binnen de acht uur komt er een antwoord. En heel concreet: de vergoeding voor het advies bedraagt 50, 100 tot maximaal 150 euro, exclusief BTW naargelang het advies eenvoudig is dan wel er meer tijd nodig is om een antwoord te verstrekken. Wie geregeld juridisch advies nodig heeft kan een langetermijn contractformule afsluiten. "Ook als de problematiek de facto dan toch nog ingewikkelder is dan wat de ondernemer aanvankelijk dacht en de vraag niet via online communicatie kan worden opgelost, kan de ondernemer toch gewaarschuwd worden en weet hij tenminste waar hij staat," zegt Magda Lauwers nog.

Prijssetting

Een maandelijkse facturatie en een overzichtelijke time sheet van de prestaties kan de ondernemingen enige financiële duidelijkheid garanderen. Die prijssetting moet de latente onzekerheid bij de zelfstandigen en ondernemers weg nemen. "Die perceptie dat wij als advocaten duur zijn en finaal het hele dossier naar ons willen toe trekken weegt op de sector. Wij willen daaraan verhelpen en de advocatuur toegankelijker maken", zegt Magda Lauwers.

Specialiteit

Met dit bedrijfsvriendelijk concept is Blienberg Advocaten de laatste maanden heel snel gegroeid. In die mate dat het kantoor aan de Brusselstraat vandaag reeds vijf juristen telt. Die hebben allemaal hun eigen specialiteit en spitsen zich elk voor zich toe op een tot verschillende aspecten van de moderne advocatuur. Blienberg Advocaten is gespecialiseerd in enerzijds het handels- en burgerlijk recht waaronder het vennootschapsrecht, contractenrecht, huurrecht, overnames van handelsfondsen, arbeidsrecht, bouwrecht en anderzijds het strafrecht. Tot de cel burgerlijk recht behoren Magda Lauwers, Karim Fawzi, Dagmara Dubiel en tot de cel strafrecht behoren Matthias Leys en Birgit Peustjens. (MB)