“nog altijd een familiebedrijf”

De Multi Masters Group budgetteert voor dit jaar een omzet van zeker 110 miljoen euro. Met nu 2500 mensen op de payroll is het bedrijf van vader de Schutter uitgegroeid tot een indrukwekkend geheel. "Maar we zijn in onze aanpak nog altijd een familiebedrijf," zegt zoon Nicolas de Schutter die de groep vandaag aanstuurt als gedelegeerd bestuurder. "Wij zijn gebouwd rond tien afzonderlijke operationele divisies die elk voor zich in hun vlakke structuren dicht bij de klant staan."

Vader Paul de Schutter zette in 1988 met Cleaning Masters een schoonmaakbedrijf in de markt. In een vrij concurrentiële omgeving slaagde hij erin om zijn bedrijf te laten opklimmen tot de top vijf van de zogenaamde facilitaire dienstverleners. Cleaning Masters moest het vooral van een uitstekende dienstverlening hebben. Het bedrijf was het erom te doen de behoeften van de klant te kennen en die zorgvuldig op te volgen.
De groei was zo opmerkelijk sterk dat de Franse groep Samsic uit het Bretoense Rennes in een overname van de Belgische groep een kans zag om zijn eigen internationale marktpositie te versterken. De Fransen vroegen zoon Nicolas de Schutter naderhand om het roer over te nemen en de groep verder te leiden. Dat gebeurt overigens nog altijd vanuit Merksem waar de strategie verder doelgericht uitgetekend wordt.

"Wij hebben in de loop van de jaren verscheidene opportuniteiten aangegrepen om onze onderneming verder multidisciplinair uit te bouwen. De schoonmaakactiviteiten blijven weliswaar nog altijd de historische kern van ons bedrijf maar we hebben doelgericht gediversifieerd in verscheidene richtingen," zegt Nicolas de Schutter. Het ging dan om start-ups en overnames in industriële reinigingsactiviteiten, groenonderhoud, klusjesdiensten, technisch onderhoud, ongedierte-controle, sanitaire hygiëne, las- en constructiewerkzaamheden tot zelfs catering. Vandaar ook de beslissing om een overkoepelende firmanaam te introduceren: Multi Masters Group. Daarmee wordt het multidisciplinaire karakter van het bedrijf duidelijk.

Met Mobility Masters en Recrewtment zijn in de afgelopen maanden nog twee bijkomende forse takken uit de boom gegroeid. Mobility Masters maakt auto's, trucks, vliegtuigen en treinstellen schoon. Auto's bij bv. autodealers en leasingmaatschappijen, 25.000 vliegtuigen per jaar op Zaventem en treinwagons voor de NMBS. Mobility Masters ontplooit als een van de jongste telgen van de familie een onstuitbare dynamiek en haalde verscheidene grote contracten binnen. Recrewtment gaat dan weer de uitzendmarkt op. Het pas opgestarte bedrijf doet het in de voorzichtig heroplevende economie uitstekend. De bedrijven werven opnieuw aan maar worden geconfronteerd met de schaarste op de arbeidsmarkt. Dan is het zaak om partners te vinden die die openstaande vacatures kunnen invullen.

Hoe groter het bedrijf ondertussen wordt hoe groter ook de afstand dreigt te worden ten aanzien van de klanten?

Nicolas de Schutter: " Dit is een uitdaging die wij al enkele jaren terug op ons zagen afkomen. Wij hebben er daarom voor gekozen om ons lokaal sterk te verankeren. De directie zit weliswaar in Merksem maar de verschillende operationele maatschappijen zitten verspreid over het hele land. Ze kunnen op die manier de kwalitatief hoog aangeschreven service garanderen die wij ooit bij de opstart van de groep aanboden. Wij blijven hoe dan ook een familiebedrijf. Het mag veelbetekenend heten dat onze aandeelhouder, de Franse groep Samsic, ook vandaag nog altijd een familiebedrijf is. Met 80.000 personeelsleden."

Het zal ongetwijfeld niet bij die 10 afzonderlijke divisies blijven?

Nicolas de Schutter: "In de mate dat de kruisbestuiving tussen al onze ondernemingen nieuwe markten kan open leggen zullen wij allicht verder nieuwe initiatieven nemen. Wij zijn een team met vele bedrijven en er kan inderdaad nog altijd wel eentje bij. Wij bijven de markten screenen en wij zullen de kansen zeker niet aan ons voorbij laten gaan. Onze Franse aandeelhouders laten ons veel autonomie en keuren, na overleg, nagenoeg al onze voorstellen terzake goed. Wij hebben in dit opzicht meer dan voldoende ruggensteun. Ook financieel." (MB)