Onafhankelijk Adviesplatform helpt bedrijven doorheen prijsvergelijkingen Tot 15% besparen op energiefacturen

60% van de bedrijven betaalt nog altijd veel te veel voor zijn energie. De meeste ondernemers vinden hun weg niet doorheen de chaos aan leveranciers, kortingen, formules, speciale acties of tariefaanpassingen. De specialisten van het Onafhankelijk Adviesplatform zoeken dat uit. "Wij blijven daarbij voor 100% helemaal onafhankelijk," zegt managing director Andy De Bondt. "Wij hebben geen enkele binding met geen enkele leverancier. Het gaat ons om de klanten die aan het einde van de rit een ernstige prijsvermindering moeten kunnen realiseren."

De liberalisering van de energiemarkt heeft het voor de energieverbruikers niet altijd makkelijk gemaakt. Zelfs niet wanneer ze zich op een van de vele vergelijkende websites wagen. Die blijken niet altijd betrouwbare gegevens op te leveren. Nogal wat adviseurs die dezer dagen komen aanbellen hebben van hun kant afspraken met bepaalde energieleveranciers en kunnen dan ook geen vrijblijvende analyses opmaken.

"De adviseurs van het Onafhankelijk Adviesplatform hebben helemaal geen contact met de energieleveranciers en werken derhalve ook niet op commissie," zegt Andy De Bondt. "Ze komen na het telefoontje van ons callcenter naar het bedrijf toe en maken samen met de verantwoordelijken een factuuranalyse. Daaruit moet blijken in hoeverre de prijzen die de onderneming tot nog toe betaalde verantwoord zijn. Doorgaans blijkt dit niet het geval te zijn. Via onze centrale database hebben we immers alle promoties en kortingen van alle energieleveranciers in beeld zodat we de beste prijsofferte kunnen voorstellen."

Opmerkelijk: de adviseurs komen ter plaatse en werken helemaal gratis. Zonder enige verplichting naar de potentiële klant toe. De opbrengsten van het Onafhankelijk Adviesplatform komen immers uit de vaste administratieve vergoeding en niet uit commissies. Op die manier wordt het onafhankelijk statuut van het consultancybedrijf bevestigd.
Bij de analyse van de facturen wordt rekening gehouden met alle factoren die de energieprijzen beïnvloeden. Het gaat dan zowel om de prijs per kWh tijdens piek- en daluren, de vaste jaarlijkse kosten, de distributie- en transportkosten , de btw en alle overige taksen. Ook kortingen en exclusieve voordelen worden verrekend.

En nog zoiets: het Onafhankelijk Adviesplatform houdt het niet enkel bij de prijzenofferte zelf. Het bedrijf neemt ook de hele administratieve omschakeling naar een andere leverancier op zich. Alle nodige stappen worden gezet, van A tot Z. De adviseurs kunnen op wens van de klant eveneens een totaaloplossing uitwerken. Waarbij ze door de installatie van een energiemonitor via een makkelijke plug-in ook de energievreters binnen het bedrijf kunnen opsporen. Op die manier worden geregeld besparingen gerealiseerd tot 15% op de vorige facturen.

Eenmaal de prijsadviezen uitgeschreven werden en de klant effectief overschakelt naar een andere leverancier stopt het voor het Onafhankelijk Adviesplatform nog niet. De specialisten van het bedrijf zorgen in een zogenaamde notificatiedienst voor een gegarandeerde follow-up. De prijzen blijven immers evolueren. "Wij stellen onze klanten in dit opzicht op de hoogte als zij in aanmerking komen voor een lager tarief of als hun contract afloopt. Op die manier moeten bedrijfsleiders zich niet langer bezig houden met prijsvergelijkingen en kunnen ze zich helemaal concentreren op hun business."

Andy De Bondt heeft vele jaren gewerkt als specialist in de energiesector. De vrij chaotische prijsvorming en de complexiteit van het energielandschap hebben hem ertoe aangezet om het initiatief in eigen handen te nemen en duidelijkheid te creëren voor de klanten. Het Onafhankelijk Adviesplatform is daarbij in hooguit twee jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in de sector. Vandaag stelt de start-up reeds zo'n 15 mensen tewerk. 30 adviseurs zijn elke dag op de baan om de ondernemingen bij te staan. Het bedrijf heeft in dit opzicht een indrukwekkende klantenportefeuille bijeengewerkt.

Het gaat in die mate vooruit dat Andy De Bondt er ernstig over nadenkt om op termijn ook prijzenadviezen te gaan uitwerken voor particuliere klanten. "Wij krijgen zoveel spontane aanvragen binnen dat wij inderdaad eventueel ook die markt zouden kunnen opgaan. Ook voor de meeste particulieren is de energiemarkt een onverzichtelijk kluwen waar ze slechts moeizaam uit geraken." Of hoe het Onafhankelijk Adviesplatform zijn grenzen almaar verlegt. Het bedrijf heeft zich inmiddels al geëngageerd in de verkoop van zonnepanelen. De installatie van laadpalen voor elektrische auto's en de bouw van de nieuwe generatie kleine windmolens kunnen bijkomende opties worden.

Groepsaankoop energie blijkt niet altijd goed idee

Groepsaankopen van energie zijn vandaag biezonder populair. Allerlei instanties en organisaties organiseren zich om de belangen van de verbruikers te groeperen en op die manier lagere prijzen af te dwingen bij de leveranciers.

Maar of die groepsaankoop effectief wel zo'n goed idee is? Bij het Onafhankelijk Adviesplatform vinden ze een en ander niet evident. Vooral niet omdat groepsaankopen nu eenmaal geveild worden op maat van de gemiddelde verbruiker. De vraag is dan ook of een bedrijf bv. ook tot de gemiddelde verbruikers binnen de groep behoort. Allicht niet. Bovendien gaat men bij de prijsvergelijking veelal uit van het duurste tarief op de markt en is de berekening daardoor helemaal scheef getrokken. "Wij bieden onze klanten een gepersonaliseerde analyse aan die helemaal afgesteld is op de behoeften van het bedrijf," stelt Andy De Bondt. (MB)

Bekijk de socials