Pallethoezen met 50% gerecycleerde plastic: een Belgische primeur!

Valipac, het beheersorganisme voor bedrijfsmatige verpakkingen, heeft samen met enkele partners een succesvol pilootproject opgezet om pallethoezen te maken uit 50% gerecycleerde plastic. Om het product bekend te maken is Valipac nu op zoek naar 50 kandidaat-bedrijven om de pallethoezen uit te proberen. “Er is vandaag geen enkele reden om nog hoezen te gebruiken die voor 100% uit nieuw materiaal bestaan”, stelt Francis Huysman, managing director van Valipac.

De partners waarmee Valipac het proefproject organiseerde zijn baksteenproducent Wienerberger, leverancier van maalgoed Rymoplast en hoezenproducent Oerlemans. Total ontwikkelde de polymeren waarmee het regranulaat van Rymoplast werd verrijkt. Fema en Go4Circle faciliteerden de contacten met handelaren in bouwmaterialen en de ophalers/sorteercentra en Vlaanderen Circulair zorgde voor financiële steun. 

Naar een circulaire economie

“De selectieve inzameling is al goed ingeburgerd in ons land, maar het is slechts één van de schakels van de circulaire economie. Willen we tegen 2030, zoals vooropgesteld in de Belgische wetgeving, 65% plastic verpakkingen recycleren, dan dienen we ons te buigen over nieuwe toepassingen voor gerecycleerde plastic”, legt Francis Huysman uit. 

Technische vereisten

De pallethoezen met 50% gerecycleerd materiaal voldoen perfect aan de technische vereisten en hebben met succes de testen voor transportveiligheid doorstaan.

“Wienerberger gaat ze nu ook effectief gebruiken. Dit project heeft de technische haalbaarheid aangetoond, wij hopen nu dat andere bedrijven dit voorbeeld volgen zodat deze pallethoezen de referentie worden.”, aldus nog Francis Huysman.

Parallel met papier

De recyclage van plastic is vergelijkbaar met de recyclage van papier. De vezels van papier worden na elke recyclageronde korter, maar toch kan er, door nieuwe, lange vezels toe te voegen, opnieuw papier van gemaakt worden. Bij gerecycleerde plastic worden de koolstofketens (of polymeren) korter, een euvel dat de polymeeringenieurs van Total oplossen door er lange koolstofketens aan toe te voegen.  

Pilootproject stretchfolie

Ondertussen werkt Valipac ook aan een pilootproject rond stretchfolie met gerecycleerde plastic. Partners hierin zijn polymeerproducent Dow, Mima Films en Rymoplast  en flagship bedrijven Reynaers Aluminium en Colruyt.

“Wikkelfolie is dunner dan krimpfolie, wat het technisch moeilijker maakt om hoogwaardig recyclaat te behalen, maar het hoeft geen 50% te zijn om al een mooie verwezenlijking te zijn. We houden u op de hoogte”, besluit Francis.  (NV)

Kandidaat-bedrijven die mee willen werken aan een groenere wereld en de pallethoezen met 50% gerecycleerde plastic willen uitproberen, kunnen contact opnemen met Tom Vanwezer, advisor materials and operations bij Valipac.

Wilt u meer weten?

Valipac

Valipac

Bekijk de socials