Patrick Kennes van Hilaire Van Der Haeghe: “Yale draait op snelle en vlotte service”

Een vlotte logistiek is een van de belangrijkste steunberen onder een goedlopend bedrijf. Zeker in de opslagplaatsen, de silo's en de depots. Met de heftrucks en de magazijntoestellen van YALE heeft de divisie Material Handling van Hilaire Van Der Haeghe (HH) een heel eigen marktpositie uitgebouwd in die sector. YALE is internationaal een sterke merknaam. "Met onze snelle en vlotte service kunnen wij steeds meer klanten overtuigen," zegt Patrick Kennes, afdelingshoofd.

Hilaire Van Der Haeghe is destijds als firma gegroeid uit de verkoop van landbouwtractoren. Sinds meer dan 100 jaar worden vanuit Wilrijk merken als Fendt en Claas verdeeld. De diversificatie in de groenzorg en in de goederenbehandeling heeft in de afgelopen jaren evenwel nieuwe perspectieven geopend voor de groep.

"Met de afdeling Material Handling zijn wij reeds meer dan 30 jaar exclusief invoerder/verdeler van het merk YALE. Het YALE gamma is zeer uitgebreid; van kleine handtranspaletten over reachtrucks en smallegangentrucks, tot vorkheftrucks met een capaciteit van 1,5 tot en met 16 ton," zegt Patrick Kennes. De onmiddelijke nabijheid van de haven van Antwerpen met zijn belangrijke logistieke en industriële ondernemingen biedt in dit opzicht interessante marktmogelijkheden. In het marktsegment van de vorkheftrucks merkt men de laatste jaren een belangrijke ommezwaai van thermische naar elektrisch aangedreven toestellen. Net daarin is YALE een belangrijke speler op de internationale markten en wordt er zwaar ingezet op productontwikkeling.
"Met YALE zijn we effectief sterk aanwezig in de industrie maar we zijn net zo goed leverancier bij de kleine ondernemers en de zelfstandigen," zegt Patrick Kennes. "Overal waar goederen verplaatst moeten worden kunnen we een heel specifiek product aanbieden. Onze verkoopadviseurs spelen hierbij een zeer belangrijke rol. Samen met de klant maken ze een analyse van de huidige situatie en trachten deze dan te optimaliseren."

De snelle expansie van YALE heeft uiteraard veel te maken met de uitmuntende kwaliteit die het Amerikaanse merk garandeert. De marktkennis en de doelgerichte investeringen van YALE waren steeds georiënteerd op de veranderende marktsituaties. De toestellen voldoen in dit opzicht aan alle eisen van ergonomie en modern comfort. De ervaring heeft trouwens uitgemaakt dat de bestuurders van heftrucks productiever worden naargelang hun toestellen makkelijker te bedienen zijn en alles binnen handbereik is.

Maar er is meer. De divisie Material handling van HH zet daar ook nog eens zijn service naast. De adviseurs van het bedrijf tekenen voor elke logistieke omgeving een gepersonaliseerde totaaloplossing uit. Ze werken een project uit dat helemaal afgesteld is op de individuele noden van het bedrijf.

Ook na de aflevering van de heftoestellen blijven ze overtuigde partners van de klant. Contracten voor preventief onderhoud of all in onderhoudsakkoorden garanderen de kopers dat de service engineers van Yale en HILAIRE VAN DER HAEGHE in alle omstandigheden klaar staan om assistentie te verlenen. Onderdelen en machines kunnen in enkele uren geleverd worden. Op die manier kan de inzetbaarheid van de toestellen geoptimaliseerd worden. De decentralisering van het servicenet staat daar borg voor.

Financiering

Investeringen in material handling zijn voor KMO's effectief noodzakelijke maar toch ook relatief dure uitgaven. "Wij houden daar als HH rekening mee," zegt Patrick Kennes. "In die mate dat wij verscheidene financieringsmogelijkheden uitgewerkt hebben. In functie van de eigen bedrijfsfilosofie kan de klant kiezen voor een directe aankoop, een leaseformule (financieel of operationeel) of huur op korte of lange termijn (inclusief all-in formule)." Een financiering à titre du client dus.

Bij Hilaire Van Der Haeghe staat het respect voor de klant centraal. Dat was al meer dan 100 jaar de levenslijn van het bedrijf. "Dat blijft ook vandaag en morgen nog zo," zegt Patrick Kennes. De firma tekent onderhand voor een omzet van meer dan 100 miljoen euro. Er worden zowat 100 mensen tewerkgesteld. HH heeft tevens vestigingen in Fernelmont en Geldermalsen (NL).