PostNL: pakjes met een grote strik rond!

Dankzij een klantgerichte en vernieuwende aanpak en met een duidelijke innovatieve groeistrategie voert PostNL in België het peleton aan op de bezorgmarkt. Het bedrijf gaat heel ver voor zijn klanten: met stiptheid en vriendelijkheid brengen ze een waaier aan producten én diensten aan. PostNL is in volle expansie: momenteel staat het bedrijf elke werkdag klaar met zo’n 650 bezorgers.

Dankzij een klantgerichte en vernieuwende aanpak en met een duidelijke innovatieve groeistrategie voert PostNL in België het peleton aan op de bezorgmarkt. Het bedrijf gaat heel ver voor zijn klanten: met stiptheid en vriendelijkheid brengen ze een waaier aan producten én diensten aan. PostNL is in volle expansie: momenteel staat het bedrijf elke werkdag klaar met zo’n 650 bezorgers.

PostNL kwijt zich met overgave en glans van zijn taak als verbinding tussen zijn eigen klanten én de eindconsumenten: vlot, veilig en vriendelijk zijn woorden die op elke transactie van toepassing zijn. Ook voor grote webwinkels als bol.com is PostNL een betrouwbare partner. Toch wil het bedrijf zich niet alleen profileren als preferentiële partner van grote bedrijven, maar heeft ook een enorme expertise voor kmo’s. Als volleerd uithangbord voor de dienstverlening van het bedrijf levert Rudy Van Rillaer, de Managing Director van de Belgische tak, zijn boodschap vriendelijk en overtuigend bij me af.

Innovatief en creatief

‘Of er nog rek zit in de business?’ is mijn eerste vraag en daar antwoordt Rudy enthousiast en overtuigend ja op. “Het lijdt niet de minste twijfel dat we nog geenszins aan het plafond zitten. Hoewel uiteenlopende prognoses een groei in de e-commerce sector van om en bij de 17% voorspellen, bezorgde PostNL in België in de eerste negen maanden van 2017 ruim 30% meer pakketten dan in dezelfde periode vorig jaar. Om deze volumegroei op te vangen en om verder mee te groeien met de markt, investeerde PostNL in nieuwe depots in Wommelgem en Namen.”

PostNL is de onmisbare schakel in een complex proces: bedrijven willen tot het uiterste gaan om hun klanten tevreden te stellen en PostNL is de uitvoerder van wat zij vragen. Want een tevreden klant komt terug. In België zal de onlinehandel ongetwijfeld nog aanzwengelen en die factor is uiteraard bevorderlijk voor alle ‘bezorgers’. Rudy Van Rillaer: “Bij PostNL rekenen we echter niet alleen op externe factoren; door te innoveren en creatieve oplossingen uit te werken, groeien we ook mee met de behoeften van de klant. Een waaier aan originele diensten maakt het bedrijf flexibel en future proof. Met vier avondleveringen per week hebben we de volgende horde in klantvriendelijkheid genomen: de klant krijgt zijn pakje op het moment dat hij thuis aanwezig is.”

PostNL bestaat uit verschillende afdelingen die zeer specifiek kunnen inspelen op de noden van verschillende sectoren. “Met Extra@home gaan we voor onze klanten ook letterlijk een stapje verder: de voordeur is niet langer het eindpunt van onze dienstverlening. Op vraag van de klant brengen we bijvoorbeeld een kast naar de gewenste plaats in huis en nemen we ook de montage voor onze rekening. Of we brengen een nieuwe vaatwasser, doende aansluiting en nemen de oude weer mee. Ook bij deze uitgebreide dienstverlening proberen we het de klant volledig naar zijn zin te maken en maken we een afspraak met de eindklant alvorens te leveren en te plaatsen het afgesproken moment. Nogal begrijpelijk dat deze dienstverlening erg handig is voor meubel-, witgoed- en tuinhandelaars. Zij kunnen zich concentreren op de verkoop, terwijl PostNL de levering en installatie voor zijn rekening neemt.”

Daarnaast bedient PostNL de farmaceutische sector met Pharma & Care. “Een kennis en correcte toepassing van de GDP-wetgeving is een absolute vereiste voor het bedienen van die specifieke markt”, zegt Rudy. “We hebben heel wat ervaring en expertise in deze sector. Een grondige kennis en een naadloze toepassing van de wetgeving inzake transport van farmaceutische producten en producten uit de voedingsindustrie maakt van ons bedrijf een ideale partner en een gevestigde waarde in die sector. Dat bewijst ook de recente aanstelling van Nicolas Vannieuwenhuyze als General Manager voor PostNL Pharma & Care België uit. Zijn ervaring in de sector zal bijdragen aan de verdere uitbouw van Pharma & Care als de geprefereerde logistieke partner voor organisaties in de gezondheidszorg.”

Plant is koning

“Ook proberen we bepaalde facetten van het leven van de webshopverantwoordelijke echt te vereenvoudigen en te optimaliseren. Als een consument een salontafel koopt en die aankoop wil bekronen met een mooie kamerplant, zorgen wij voor een snelle en secure levering van beide producten. Onder de naam Flora@home zijn wij de rechtstreekse lijn tussen kwekers en eindklanten: een win-win voor de webwinkel. Zonder extra investeringen kunnen zij leuke extra’s aanbieden aan hun klanten.”

Het hele pakket: economisch én ecologisch duurzaam

PostNL is een bedrijf met een gigantische vloot. Is het mogelijk om naast een klantvriendelijke aanpak ook nog eens zo lief mogelijk te zijn voor het milieu? Daarover is Rudy duidelijk; “Duurzaamheid is één van onze prioriteiten en een intrinsieke bedrijfswaarde. We kregen al een award als ‘meest duurzame innovatieve ontwikkelaar van Europa’. Onze kantoren en depots zijn extreem energiezuinig. En ook bij het leveren proberen we onze ecologische wielafdruk zo laag mogelijk te houden. We zijn altijd actief en proactief op zoek zijn naar oplossingen die economisch en ecologisch verantwoord zijn. In Nederland hebben we al een behoorlijk groot park van elektrische wagens en van e-bakfietsen. Ook in België willen we, samen met de regelgever, aan de slag om te zien hoe we daar stappen vooruit kunnen zetten. ”

Glimlach inbegrepen

“Ons personeelsbestand groeit uiteraard mee met de exploderende markt. Die dagelijks toenemende kwantiteit heeft echter geen enkele impact op onze nooit aflatende speurtocht naar kwaliteit. We verstoppen ons niet achter holle slogans, maar gaan echt tot het uiterste voor onze klanten én voor hun klanten. Onze chauffeurs krijgen in ons bedrijf de ondersteuning en de ereplaats die zij verdienen, want zij zijn de echte motor in een goed geoliede machine. Een vlotte en stipte levering van het gekozen product met welgemeende vriendelijkheid; daar gaan we voor! Alle medewerkers streven naar deze ervaring voor de eindklant.”

Size doesn’t matter

Voor PostNL doet de omvang er niet toe: hun maatwerk beperkt zich niet tot de standaardmaten en dat geldt zowel voor de omvang van de pakketten als voor de grootte van de klanten voor wie ze aan de slag gaan. Het bedrijf kan en wil maar de brug slaan tussen kmo’s en hun klanten, met een optimale customer experience voor beide partijen.

“Contacteer ons voor een offerte op maat.”