Raf Wolfs van HS Works: “Wij zijn specialisten in werken op hoogtes en besloten ruimten”

Touwtechniek is ongetwijfeld de goedkoopste én veiligste manier om werken op grote hoogte en diepte of in besloten ruimten uit te voeren. Alleen lijken de bedrijven dat helemaal niet te weten. "99 op de 100 ondernemingen die met ons gewerkt hebben doen naderhand opnieuw een beroep op ons," zegt zaakvoerder Raf Wolfs van HS Works uit Hasselt. "Hadden we geweten dat touwtechniek zoveel mogelijkheden opent dan hadden we jullie al veel langer gecontacteerd," heet het dan.

Touwtechniek. Of in het Engels: rope access. De technici van HS Works kunnen alle opdrachten op grote hoogte of diepte en in besloten ruimten aan. Waarbij HS staat voor High en Safety. Veiligheid blijft immers een van de absolute prioriteiten bij het werk. De specialisten van HS Works weten met rope access op elke moeilijk bereikbare plaats te geraken in een minimum van tijd. Ze voeren er reinigingswerken uit, werken inspectierondes af, voeren herstellingen uit, plaatsen isolatie of vervangen systemen. Ze zijn daarom voornamelijk actief in de petrochemie, de raffinage of de bouw.
"Onze werken liggen heel breed uit elkaar," zegt Raf Wolfs. "Van het plaatsen van valnetten en veiligheidssystemen tot het posten van een standby rescue team bij een besloten ruimte.

Goedkoper
Rope access is niet alleen heel erg veilig en praktisch. "Wij zijn zeker 50% goedkoper dan bij werken op hoogte of diepte waarbij gekozen is voor de traditionele manieren van werken zoals stellingen, hoogtewerkers of kranen met manbak. "De reële opbouwtijd van ons systeem is erg miniem ," zegt Raf Wolfs. "Bovendien kunnen wij met onze touwtechnieken ook op verschillende plaatsen tegelijk aan de slag gaan. Met kranen of hoogtewerkers is dat helemaal niet mogelijk."