Samen 34.000 ton extra plastic recycleren

Hoewel het volstaat om een foliezak aan te vragen aan de ophaler van hun bedrijfsafval, sorteren zo’n 25.000 Belgische bedrijven hun plastic folie niet. Het kenniscentrum voor bedrijfsafval, Valipac, voorziet een vergoeding van €0,80 cent per foliezak en geeft aan dat bedrijven hun logistieke kosten zelfs kunnen drukken door plastic te recycleren.

Recycleren

Volgens de CEO van Valipac, Francis Huysman, haalt ons land al hoge recyclagepercentages voor karton, metaal en hout. Ondanks dat het bedrijfsafval dus al vrij goed gesorteerd wordt, blijkt uit onderzoek dat er zeker nog ruimte is voor verbetering wat de selectieve inzameling van plastic betreft.

Jaarlijks komen er 100.000 ton bedrijfsmatige plastic verpakkingen op de Belgische markt, waarvan er maar 57.000 ton terug wordt ingezameld. Van de overige 43.000 extra ton, is 80% plastic folie. 1 ton extra gerecycleerde plastic folie verlaagt de productie van CO2 met 3,03 ton.

Recycleren plastic folie

Ophalers van bedrijfsafval bieden vrijwel allemaal speciale foliezakken aan. Valipac betaalt per zak van 400 liter een vergoeding van €0,80 cent. De inhoud van zo’n zak neemt in een gewone container veel plaats in beslag, dus door het recycleren van de plastic folie moeten containers minder snel geledigd worden en worden de logistieke kosten gedrukt.

Nic Balthazar

Dit najaar lanceert Valipac een sensibiliseringscampagne om bedrijven te informeren over het sorteren van plastic folie. Het bedrijf wordt hierin gesteund door filmregisseur Nic Balthazar.

Pallethoezen en circulaire inkt

Om meer Europese vraag naar recyclaat van plastic folie te creëren, ontwikkelde Valipac circulaire krimphoezen uit 50% gerecycleerd materiaal en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van stretchfolie met 25% PET spanbanden uit 100% recyclaat. Andere pilootprojecten zoals de ontwikkeling van circulaire inkt staan in de steigers.

Het doel? Elke verpakking volledig opnieuw kunnen hergebruiken.

www.valipac.be

Koningin Astridlaan 59 a,
1780 Wemmel

info@valipac.be

Wilt u meer weten?

Valipac

Valipac

Bekijk de socials