Stevige juridische fundamenten leiden tot goed ondernemerschap

"Het is onze absolute overtuiging om onze knowhow als advocaat zoveel mogelijk proactief aan te wenden en om ervoor te zorgen dat u als ondernemer, bij elke stap die u zet, juridisch in orde bent.

We vertalen dit door er 24 uur op 24 voor u te zijn en heel laagdrempelig te werk te gaan", stellen advocaten Magda Lauwers en Thomas Niclaes van Blienberg Advocaten. Zij hebben lang, elk op hun domein, ondernemers in moeilijkheden begeleid. Als geen ander weten zij waar het fout kan lopen. Voorkomen is beter dan genezen.

Blienberg Advocaten is in juli 2014 opgericht door Magda Lauwers. "Vanuit de goesting om proactief advies te geven en om de ondernemer juridisch te ontzorgen in een tijd dat deze verplichtingen steeds zwaarder worden, denk aan de nieuwe vennootschapswet, het nieuwe faillissementsrecht, het nieuw economisch wetboek,...", stelt ze. Magda Lauwers bouwde tijdens haar carrière veel expertise op als begeleidster van ondernemingen die gebruik maken van de Wet betreffende de Continuïteit van de Ondernemingen.

Sinds anderhalf jaar is Thomas Niclaes geassocieerd bij Blienberg Advocaten. Zijn ervaring als curator is complementair aan die van Magda Lauwers. Als geen ander weten ze waar de adders onder het gras van het ondernemerschap schuilen. Het kantoor telt daarnaast nog advocaten Dagmara Dubiel en Birgit Peustjens. Het team wordt verder ondersteund door een office manager en een freelance administratief en boekhoudkundige kracht.

Magda Lauwers: "Wij willen de ondernemer bijstaan bij het leggen van zijn juridische fundamenten. Zijn uw factuurvoorwaarden in orde? Is uw vennootschap in orde? Is uw aansprakelijkheid volledig ingedekt? Staan uw rechten en verplichtingen correct omschreven in uw contracten? Dient u op een bepaald ogenblik toch naar de rechtbank te stappen? Wanneer alles juridisch in orde is, kan u dat met een gerust hart doen. Onze missie is niet voor niets de pro-actieve begeleiding en conflictbeheersing door een persoonlijk, betrokken en doelgericht handelen. Goede juridische fundamenten vormen de basis voor een gezond en groeiend bedrijf." 

    

Thomas Niclaes: "Efficiënt ondernemerschap begint al bij een correct debiteurenbeheer en een stipte opvolging van onbetaalde facturen. Als uw cashflow in orde is, kan u zich zorgeloos concentreren op uw bedrijfsvoering. Hetzelfde geldt voor een goed personeelsbeleid. Als bij het ontslag van een medewerkers maar half de geldende regels worden gevolgd, resulteert dit vaak in een onverwachte rekening ten voordele van de ontslagen werknemer."

Digitaal platform Ask2.Legal staat voor permanente en efficiënte juridische dienstverlening

Het belang van een goede juridische dienstverlening heeft Blienberg ervan overtuigd een digitaal platform, Ask2.Legal, op te richten waar tal van documenten en tips worden aangeboden, maar waarop u ook 24op24 terecht kunt voor een advies op maat. Na het stellen van de vraag kunt u doorgaans rekenen op een persoonlijk advies binnen de 24u. Het beveiligde platform biedt u als het ware een eigen interne juridische dienst. Magda Lauwers: "Ook op onze interactieve website: www.blienberg.com kan u terecht voor tal van gratis adviezen en modelcontracten. Wij delen graag onze kennis en treden graag in dialoog met de ondernemer." 

Erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken

Blienberg Advocaten is tevens erkend bemiddelaar in burgerlijke en handelszaken. Thomas Niclaes: "We geloven zeer sterk in conflictbeheersing en in de meerwaarde van het principe van de bemiddeling. Procedures voor de rechtbank zijn duur en slepen lang aan. Bij bemiddeling zoeken we niet naar het gelijk van de ene of andere partij, maar naar een oplossing die een meerwaarde biedt voor beide partijen."

Nieuwe insolventiewetgeving verzwaart uw aansprakelijkheid

De nieuwe insolventiewetgeving houdt een belangrijke verzwaring van uw aansprakelijkheid in. Magda Lauwers: "Vanaf 1 mei 2018 kan elke bestuurder van zowel NV, BVBA en CVBA, als van elke rechtspersoon of organisatie zonder rechtspersoonlijkheid conform de definitie 'onderneming in het wetboek economisch recht, aansprakelijk gesteld worden indien hij niet gehandeld heeft zoals een goede huisvader en zeker indien hij verlieslatende activiteiten heeft verder gezet zonder enig vooruitzicht op herstel.' Bovendien kan elke schuldeiser een vordering instellen tot vergoeding van het volledig passief van het faillissement indien u als bestuurder een zware fout hebt begaan die bijgedragen heeft tot het faillissement. Vroeger kon een individuele schuldeiser enkel een vordering instellen voor zijn eigen schade.

Blienberg Advocaten,
Brusselstraat 7
2018 Antwerpen
T 03 369 07 97 - F 03 401 70 30
advocaten@blienberg.com
www.blienberg.be