Tuin vertelt veel over de gebruikers

Rreac04 (spreek uit: re'ac nul vier) is de succesvolle synergie van Michel Demarbaix, Luc Gijsbrechts en Wim Van Osselaer. Michel volgde een opleiding tuinaanleg. Luc een technische opleiding bouw. Wim is van origine fotograaf. Al heel wat jaren vormen ze elk met hun specifieke kennis en interesses een sterk team. Wim Van Osselaer: "Nog nooit heeft een klant ons de rug toegekeerd. We stoppen dan ook veel tijd in het voortraject. Rreac04 plant eerst een goed gesprek, dan pas het groen. Een tuin moet immers nauw aansluiten bij het verhaal van de gebruikers."

Wim Van Osselaer heeft een heel eigen focus: hij wil dat het plaatje klopt en steekt daarom heel veel tijd in de opstartfase. "Ik vraag altijd eerst enkele voorbeelden aan de klant. Zo kan ik heel gericht met hem het gesprek aangaan. Cruciale vraag bij een eerste gesprek is: "Hebt u groene vingers?" Het antwoordt op die vraag geeft me veel informatie. Daarnaast vraag ik of er kinderen zijn die voetbal of hockey spelen op het gras? Zijn er huisdieren? Ik kijk ook altijd naar hun interieur. Dat vertelt me ook heel veel. Vragen naar het te besteden budget is ook een noodzaak. Uiteraard kan je geen tuin van een halve hectare aanleggen met 1000 €. Sommigen miskijken zich daar al eens op."

VERRASSENDE GEUREN EN KLEUREN

Niet iedereen wenst een tuin vol bloemen met elk seizoen andere kleuren. Strak en sober met slechts enkele kleurtoetsen is ook een mooie optie. En mocht het eindresultaat niet volgens de verwachtingen zijn, dan komen ze bij Rreac04 de klant heel graag tegemoet. "Een terras moet altijd van de eerste keer goed gelegd zijn. Zonder discussie. Maar planten groeien en bloeien en dat kan al eens verrassende geuren en kleuren opleveren. Als de klant niet meteen tevreden is, gaan we opnieuw in gesprek en passen we er een mouw aan."

Rreac04 is flexibel en geeft tegelijk een heel eigen toets aan elk tuinproject. Voor de grote tuinen maken ze vooraf een digitaal ontwerp. Altijd is duurzaamheid een belangrijk aspect. Zo werken ze bijvoorbeeld met harde houtsoorten van hoge kwaliteit. "Het hout dat wij gebruiken, zegt veel over de manier waarop wij werken. Het is iets duurder in aankoop, maar gaat echt wel veel langer mee. We willen de klanten ook na 10 jaar nog in de ogen kunnen kijken. Heel vaak worden we voor die aanpak beloond en vertrouwen klanten het onderhoud van hun tuin ook aan ons toe."

Groen advies voor ondernemers

Bedrijfsleiders zien 'het groen' niet altijd als een prioriteit. "Ten onrechte", vindt Wim Van Osselaer. "Niemand werkt graag in een beton-grijze omgeving. Wat goedgekozen groen verhoogt de arbeidsvreugde. Met onze creativiteit geven we zelfs de kleinste border een eigen karakter. Dat geldt evenzeer voor parkeerplaatsen en opritten die we aanleggen volgens de regels van de kunst en met het idee dat ze er echt niet saai hoeven uit te zien. Niveauverschillen werken wij op een natuurlijke wijze weg. En heel graag voegen we aan onze adviezen een plan toe om de investeringen te spreiden over meerdere jaren."