Uw onweerlegbare partner in de hoofdstad

Met haar domein van 107ha in het stadscentrum is de Haven van Brussel ideaal gelegen voor bedrijven. Zij kunnen zo innovatieve transport-oplossingen ontwikkelen, op maat van de Brusselse markt.

Dankzij haar uitstekende toegankelijkheid via de waterweg, het spoor en de weg biedt de haven aan de stad een zeer belangrijk instrument op het vlak van economie en mobiliteit. Zo telt ze ongeveer 200 concessiehoudende bedrijven, meer dan 7 miljoen ton waterwegtrafiek en 12.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs.

De rol van de haven bestaat voornamelijk in de bevoorrading van de Brusselse hoofdstad: van bouwmaterialen die bestemd zijn voor werven tot voedingsmiddelen, stookolie en textiel dat bestemd is voor winkels in het stadscentrum. De havenbedrijven verzorgen het transport en de logistieke behandeling van een groot gedeelte van de consumptiegoederen in het Brussels Gewest.

Verder beschikt de Haven over een groot opslagcentrum dat gelegen is vlakbij het stadscentrum, en afgestemd is op de behoeften van de Brusselse logistieke – en handelssector. Bovendien wordt een gedeelte van dit logistiek centrum geleidelijk aan omgevormd tot stedelijk distributiecentrum om de optimalisatie van de goederendistributie in Brussel te bevorderen.

De Haven ontwikkelt eveneens een netwerk van overslagplatformen langs het kanaal, om de stedelijke distributie te organiseren langs de waterweg en om goederen zo dicht mogelijk af te leveren bij de eindgebruiker. Zo kunnen we het aantal afgelegde kilometers en het aantal voertuigen in de stad verkleinen. De platformen worden ontworpen om zowel consumptiegoederen als bouwmaterialen te ontvangen.

De containerterminal in de voorhaven, die drie keer per week in verbinding staat met Antwerpen, behandelde in 2018 bijna 37.000 TEU.

Een haven ten dienste van haar bedrijven

De Haven van Brussel staat niet enkel ten dienste van de stad, maar ook van bedrijven. Zo kan ze zeer concreet hulp bieden: door de gratis terbeschikkingstelling van een transport-deskundige voor de optimalisatie van logistieke stromen, tewerkstellingspremies, degressieve tarieven naargelang het gebruik van de waterweg, subsidies voor het gebruik van de containerterminal, ... etc. De Haven van Brussel biedt oplossingen op maat van de transportbehoeften in de hoofdstad, ongeacht de grootte van het bedrijf.

Neem zeker contact met ons op voor oplossingen op maat: rent@port.brussels.

Wilt u meer weten?

Port.brussels