Van Ameyde Marine: Experten brengen schadedossiers in kaart

Met zowat 1.000 dossiers op jaarbasis heeft verzekeringsexpert Van Ameyde Marine zich opgewerkt tot een van de toonaangevende bedrijven uit de sector. Een dubbel van dat aantal dossiers wordt door de Nederlanse vestigingen verwerkt. De specialisten van de onderneming gaan in de onderscheiden havens ter plaatse aangemelde schadegevallen inschatten. Van Ameyde Marine staat bij schadeclaims tussen de opdrachtgevers, in casu veelal de (aansprakelijkheids) verzekeringsmaatschappijen en de transporteurs uit de zeevaart, de binnenvaart, het wegvervoer en de spoorwegen.

Gezien de enorme hoeveelheid transporten die dagelijks uitgevoerd worden is het onvermijdelijk dat er af en toe iets mis gaat, met schade tot gevolg. Een lekkende container, een nieuwe auto die krassen opliep toen hij uit het schip gereden werd, een hydraulische brug die geramd werd door een schip, een treinwagon die ontspoorde. Meteen stelt zich de vraag van de omvang en de oorzaak van de schade. En volgen er schadeclaims.

De verzekeringsmaatschappijen willen zo snel mogelijk een volledig en terzake doende rapport op tafel krijgen. Kwestie van het nodige inzicht te krijgen om het dossier correct af te handelen. Ze doen daarbij graag een beroep op een verzekeringsexpert als Van Ameyde Marine die zich al die jaren gespecialiseerd heeft in transport.

Van Ameyde Marine heeft experten in huis die elk voor zich gespecialiseerd zijn in een gedeelte van het ruime transportgebeuren. Zo vervoer van breakbulk bv., vloeibare bulk, gekoelde transporten, chemicaliën, gastransporten, lashing, RoRo, staal, ultrasone tests, chemische analyses enz. "Wanneer zich een schadegeval aandient gaan wij in opdracht van de verzekeringsbedrijven ter plaatse om de omvang van het ongeval in te schatten en de oorzaak aan te duiden," zegt Carl Dedecker, de managing director van Van Ameyde Marine in Antwerpen. "Die informatie is cruciaal voor onze opdrachtgevers die op die manier het dossier kunnen afhandelen en de verliescijfers en hun imagoschade beperken. Indien nodig zijn wij niet louter toeschouwer maar werken wij ook proactief mee. Wij zijn zowat het smeermiddel om sneller en goedkoper tot een oplossing te komen."
Vaak weten de betrokken partijen overigens niet goed wat ze moeten doen op het moment dat ze met schade geconfronteerd worden. Meestal is het dan toch de eerste keer en is onderhuidse paniek zichtbaar. "Wij leggen hen diplomatisch en voorzichtig de verantwoordelijkheden en de geplogenheden uit, doorgaans een eerste stap naar een oplossing."
Precies omdat Van Ameyde Marine al vele jaren ervaring heeft in de transportgebonden verzekeringen biedt het bedrijf ook de optie aan van desk survey: ook als een opdrachtgever een dossier zelf afhandelt heeft hij soms nood aan een second opinion of een kort advies, zonder dat dit de kost van een volledige expertise ter plaatse kan verrechtvaardigen. "Op basis van beschikbare documenten en foto's kunnen wij doorgaans snel en bondig en tegen een beperkte kost een antwoord bieden op gestelde vragen, wat de klant helpt bij het bespoedigen van de voortgang," zegt Carl Dedecker.

Schadepreventie

Wie elke dag geconfronteerd wordt met schadegevallen kan uiteraard ook makkelijk adviezen uitbrengen om ongelukken te voorkomen. Van Ameyde Marine staat dan ook graag ter beschikking met adviezen om risico's op schade te beperken. "Het gaat daarbij niet enkel om de materiële schade zelf. Er kunnen ook heel wat gevolgkosten ingebracht worden. Logistieke en commerciële kosten bv. Neem nu die turbine die bij het lossen van de truck beschadigd werd. Indien ze niet meer gerepareerd kan worden zit de afnemer met problemen. Op een nieuwe turbine moet je niet onmiddellijk rekenen. De plant in kwestie kan dan niet opstarten binnen de vooropgezette planning. Met alle gevolgen vandien." Het adviseren en begeleiden van zware transportkosten op gebied van behandeling en vastzetten is ook een onderdeel van de dienstverlening.

Zeebrugge

Van Ameyde Marine heeft ook een vestiging in Zeebrugge. Daar gaat het niet alleen om de bovenstaande genoemde expertises maar ook om inspecties van nieuwe auto's, vrachtwagens en ander rollend materieel. De eigen IT-oplossingen van het bedrijf zorgen voor een geautomatiseerde registratie en voor informatie die accuraat en volledig is.

Internationaal

Als van oorsprong een Nederlands bedrijf is Van Ameyde Marine uiteraard ook sterk aanwezig in Nederland met vestigingen in Rotterdam, Vlissingen en Amsterdam. De experten uit die lokale vertegenwoordigingen staan eveneens klaar om de collega's in Antwerpen en Zeebrugge te assisteren of andersom zodat we opereren als een team met een groot pakket aan specialismen waardoor onze klanten optimaal kunnen profiteren van de aanwezige ervaring en deskundigheid.
Het Van Ameyde Marine werkterrein is niet alleen beperkt tot België en Nederland want de experts zijn wereldwijd inzetbaar en daar maken diverse klanten graag gebruik van en niet in de laatste plaats om de persoonlijke en vertrouwde band.