“Verlies bij overnames het arbeidsrechtniet uit het oog”

Advocaat Filip Tilleman waarschuwt dat bij overnames specifieke arbeidswetgeving geldt, die wel eens over het hoofd wordt gezien en tot (financieel) pijnlijke situaties kan leiden. “Verblind door commerciële opportuniteiten vergeet men wel eens rekening te houden met het arbeidsrecht, vervat in CAO 32bis. Deze CAO geldt in alle sectoren, en zowel voor kleine als grote ondernemingen. Werknemers die voor meer dan 50% van hun arbeidstijd verbonden zijn aan het bedrijf, moeten mee overgaan naar de overnemer, mét behoud van alle arbeidsvoorwaarden, loon en anciënniteit op kop”, stelt hij.

Advocaten Filip Tilleman en Herman Van Hoogenbemt zijn al meer dan 25 jaar gepassioneerd door arbeidsrecht. In 1999 richtten zij hun advocatenkantoor Tilleman – Van Hoogenbemt op. Zij kozen er daarbij bewust voor zich te specialiseren in arbeidsrecht. Het advocatenkantoor telt ondertussen vijftien advocaten. In het kantoor in Brussel worden de Franstalige dossiers behandeld. Filip Tilleman: “Wie denkt een bedrijf over te nemen voor zeg maar 100, kan wel eens tot de vaststelling komen dat de overnameprijs uiteindelijk 150 of 200 wordt omdat er ook een pak werknemers mee overgenomen moeten worden. Het is voor overnemers dan ook zeer belangrijk om de arbeidsvoorwaarden en –contracten van alle werknemers aan een grondige audit te onderwerpen zodat je weet waartoe je je precies verbindt.”

Valkuilen

Een goede voorbereiding voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Filip Tilleman: “Arbeidscontracten kunnen bepaalde clausules bevatten, die je niet meteen in de gaten hebt. Wanneer je op een werknemerslijst ziet staan dat iemand vijf jaar verbonden is aan het bedrijf, kan het zijn dat er in zijn contract een conventionele anciënniteit afgesproken is van bijvoorbeeld twintig jaar. Dat is een heel verschil. Ook volstaat het vaak niet om iemands brutoloon op te vragen. Er kan immers ook een commissieplan bestaan en dat scheelt ook weer een hele financiële slok op de borrel. Komen veel werknemers binnen een paar jaar in aanmerking voor brugpensioen, dan dien je ermee rekening te houden dat je dan brugpensioenvergoeding zal moeten gaan betalen. Ook beschermingsstatuten neem je best onder de loep. Van iemands gelaat kan je immers niet aflezen of hij ooit op een lijst gestaan heeft bij sociale verkiezingen.”

Filip Tilleman stelt dat je als overnemer als het ware in de huid van de vroegere werkgever kruipt. Filip Tilleman: “Dat betekent dat je alle positieve, maar ook alle negatieve aspecten erft, dus ook eventuele arbeidsrechtelijke claims. Het is dus zeer belangrijk om bij een overname ook het sociaal passief goed in kaart te brengen.” (NV)

Bekijk de socials