Verzekeringsmaatschappij breekt kmo-markt open

MS Amlin is wereldwijd actief als verzekeraar en herverzekeraar voor grotere ondernemingen en kmo's in verschillende en vooral industriële sectoren en heeft meer dan 100 jaar ervaring in de verzekeringsmarkt. Dankzij onze drie wereldwijde business units: Marine & Aviation, Property & Casualty en Reinsurance verruimen we ons klantenaanbod, versterken we ons vermogen om nieuwe bedrijfsmogelijkheden te identificeren en benutten en maken we een grotere consistentie van de verzekeringsaanpak en de dienstverlening aan klanten en makelaars mogelijk.

Geen enkele bedrijfsleider zal het belang van een goede verzekeringspolis tegen brand in twijfel trekken. Een verzekering tegen inkomensverlies is voor de meeste ondernemers echter minder evident. Noem het een bedrijfsresultatenverzekering. Bij MS Amlin hebben ze een concept opgezet waarbij het traditioneel verzekeringspakket voor grote ondernemingen ook aangeboden wordt aan kmo's en zelfstandigen binnen hun zogenaamde Streamlined Client Solutions (SCS). De verzekeringsmaatschappij positioneert zich op die manier in een snel groeiende nichemarkt.

Veel zelfstandigen en kmo's zijn zich vaak niet bewust van de risico's die ze lopen. Het gaat dan om zowel zaakschade als om hun burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden. Terwijl grote concerns zich de facto stevig indekken tegen alle eventualiteiten blijven kleine ondernemers eerder terughoudend. "Wanneer de financiële inkomsten na een brand een tijdlang wegvallen, dreigt het bedrijf toch wel in de problemen te komen," zegt Daniel Scheers, Manager SCS Belgium (Property en Casualty). "De resultatenrekening zal ongetwijfeld zwaar onder druk komen. Het gaat erom dat het bedrijf op dat moment geen vorm van levensverzekering heeft, een vaststelling die veelal te laat gemaakt wordt."

Hetzelfde verhaal geldt voor de aansprakelijkheid die een bedrijf of bedrijfsleider kan lopen voor schade aan derden. Voor de consultants, waarbij vooral hun professionele aansprakelijkheid kan aangesproken worden, heeft MS Amlin een specifiek product ontworpen dat perfect voldoet aan deze doelgroep. De ervaring in dergelijke risico's werd voor grote bedrijven door de jaren heen opgebouwd en wordt nu ook toegepast op de kmo-markt. Het is zoals de kennis die een autoconstructeur opdoet in de Formule 1 en die dan toepast op het normale gamma van auto's.

Met zijn Streamlined Client Solutions heeft MS Amlin die markt breed opengegooid. "Wij hebben als maatschappij heel wat ervaring opgebouwd in risk management," zegt Paul Monnens, Accountmanager Streamlined Business (Property en Casualty). "Onze groep is een wereldspeler die internationaal actief is. Terwijl wij als MS Amlin Belux toch sterk lokaal veranderd zijn, willen wij onze knowhow ook overdragen op kmo's. Via ons distributienetwerk aan makelaars implementeren wij onze kennis uit het grote segment bij deze zelfstandigen en kleine ondernemingen. Think global, act local." MS Amlin heeft al die jaren zwaar geïnvesteerd in digitale technologie en heeft uit modern database management een heel eigen business model ontworpen.

MS Amlin Belux is als verzekeringsmaatschappij gegroeid uit de erfenis van Fortis Corporate Insurers. De portefeuille werd in 2009 doorgeschoven naar Amlin die als Britse groep flink wat belangstelling had voor de Europese markt. Begin dit jaar werd Amlin zelf dan weer overgenomen door het Japanse Mitsui Sumitomo, vandaag de internationaal zevende grootste verzekeringsmaatschappij.

Opmerkelijk daarbij is dan wél dat de Belgische vestiging perfect autonoom blijft functioneren binnen de groep. MS Amlin Belux werkt dus heel erg lokaal. Die positionering heeft alles te maken met de goede relaties die in de loop van de jaren opgebouwd werden in een netwerk met liefst zo'n 800 zelfstandige makelaars. MS Amlin Belux bestrijkt op die manier zowat het hele land en Luxemburg.

Formule E

Het is daarom ook niet helemaal toevallig dat MS Amlin een vertrouwde sponsor is van het Formule-E gebeuren. De verzekeringsgroep steunt een eigen team dat ingezet wordt in de straatraces met snelle elektrische sportwagens. Onlangs nog in Parijs. "We hebben onderhand onze plaats verdiend in de Formule-E," zeggen Daniel Scheers en Paul Monnens. "Of: MS Amlin in pole position aan de top onder de technische verzekeraars en nu ook met een focus op kmo's.". (MB)