Waar en hoe vraag je een Legal Entity Identifier (LEI) aan?

Wil u met uw vennootschap, vereniging, stichting, coöperatie,… een financiële transactie uitvoeren? Dan dient u daarvoor (sinds 3 januari jl.) een Legal Entity Identifier, kortweg LEI, aan te vragen. Zonder LEI kan een rechtspersoon geen aandelen, obligaties, warranten, staatsleningen of -bons of afgeleide producten meer aan- of verkopen.

Voor alle informatie over de LEI en ook voor het aanvragen ervan kan u terecht bij GS1 Belgium & Luxembourg, de onafhankelijke en neutrale not for profit organisatie die in ons land en in het groothertogdom Luxemburg instaat voor het toekennen aan bedrijven van streepjes-, datamatrixcodes, en nu ook voor het aanvragen van LEI’s.

LEI code verzekert veiligheid

De Legal Entity Identifier is een internationaal gebruikte code, gekozen op basis van een ISO-standaard, die uit 20 cijfers en letters bestaat en het mogelijk maakt om rechtspersonen die actief zijn op de financiële markt op een unieke manier te identificeren, zodat de veiligheid tussen verschillende financiële partijen verzekerd is. Identificatie via het BTW- of ondernemersnummer volstaat niet omdat de problematiek van transparante financiële markten internationaal is.

Jan Somers, CEO van GS1 Belgium & Luxembourg: “De LEI is ontstaan uit de nasleep van de financiële crisis van 2008, in de schoot van de G20. Men vond dat het niet meer mogelijk mocht zijn dat de consument van een financieel product niet weet wie dat product in de markt gezet heeft en wie er verantwoordelijk voor is. De G20 was van oordeel dat degene die financiële transacties uitvoert op een ondubbelzinnige wijze moet kunnen geïdentificeerd worden.”

GS1 Belgium & Luxembourg is vorige zomer van start gegaan met de nieuwe dienstverlening en ondertussen zijn 9000 aanvragen voor LEIs afgehandeld.

Hoe LEI aanvragen

Jan Somers: “De FOD Financiën heeft ons gevraagd of wij LEI’s kunnen aanvragen. GS1 Duitsland is een van de partijen die door de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) geaccrediteerd werden. GS1 Belgium & Luxembourg heeft zich daarop kunnen aansluiten. Als identificatiespecialist voelen we ons op dit gebied als een vis in het water en zijn we erin geslaagd om het prijskaartje van LEI’s beperkt te houden. Ik denk dat ik gerust mag stellen dat GS1 door zijn expertise op het vlak van identificatie voor operational excellence staat.”

GS1 Belgium & Luxembourg staat vanzelfsprekend vrijblijvend ter uwer beschikking voor alle informatie over de LEI. U kan uw financiële identificatiecode ook heel makkelijk via de website van GS1 aanvragen. Een LEI blijft een jaar geldig.   

GS1 Belgium & Luxembourg is een van de 112 organisaties in de wereld die wereldwijd aanvaarde identificatiecodes uitgeeft aan ondernemers die producten op de markt brengen, streepjescodes, QR-codes, datamatrixcodes, en nu ook aanvragen voor Legal Entity Identifiers. Leden van GS1 kunnen hun barcodes gratis laten controleren (voor u naar de drukker gaat bijvoorbeeld). De helpdesk is er ook voor al uw andere vragen en GS1 verstrekt ook opleidingen en handleidingen.

Bekijk de socials