“Wie personeel tewerk stelt, moet om de 5 jaar zijn elektrische installatie laten nakijken” BTV, erkend voor meer dan 150 soorten controles

Het logo onderaan deze reportage komt u vast bekend voor en heeft u wellicht al zien hangen op de elektriciteitskasten van Telenet en Belgacom. Maar BTV voert als erkend controleorganisme en als Externe Dienst voor Technische Controle wel 150 soorten controles uit bij professionelen en particulieren, jaarlijks goed voor meer dan 500.000 keuringen bij meer dan 100.000 klanten verspreid over heel België. Wist u trouwens dat wanneer u personeel tewerk stelt, u om de vijf jaar uw elektrische installatie moet laten nakijken?

BTV werd opgericht in 1927 en is het tweede grootste controleorganisme op de Belgische markt. De door Belac geaccrediteerde vereniging stelt 400 mensen te werk en telt tien kantoren, regionaal verspreid over ons land. De onderzoekswerkzaamheden spitsen zich in hoofdzaak toe op de terreinen elektriciteit, personen- en fabrieksliften, hijs- en heftoestellen, energie certificaten, druktoestellen, opslagtanks, stoomtoestellen, milieu,...

Commercieel directeur Joris Breugelmans: "Onze missie is om ongevallen en schade op de werkvloer of thuis te voorkomen. Sowieso is het wettelijk verplicht om een aantal keuringen uit te laten voeren. Vanuit het ministerie van economische zaken is dat vooral op het vlak van elektriciteit- en gasinstallaties en vanuit het ministerie van werkgelegenheid en arbeid geldt de codex 'Welzijn op het werk' waarbinnen een aantal keuringen worden opgelegd. Zo moeten professionele elektrische installaties om de vijf jaar worden gecontroleerd. Niet veel werkgevers zijn daarvan op de hoogte."
BTV informeert u graag vrijblijvend over het Koninklijk Besluit van 4 december 2012 dat werkgevers verplicht om een risicoanalyse uit te voeren voor hun elektrische installaties op basis waarvan de nodige preventiemaatregelen moeten genomen worden.

Bespaar op uw brandverzekeringspremie
Joris Breugelmans: "Naast de wettelijk opgelegde keuringen kan u aanvullende controles laten uitvoeren waarmee u een korting verkrijgt op de premie van uw brandverzekering. Zo kijken we bijvoorbeeld met een warmtebeeldcamera waar er zich hotspots voordoen die een mogelijk risico kunnen zijn op elektrocutie of kortsluiting. Weet dat deze controles zichzelf terugbetalen door de korting op uw brandpremie. Het aantal ongevallen dat vermeden wordt door zulke controles wordt niet geteld, maar ik ben er heilig van overtuigd dat wie preventief te werk gaat, zeker meer ongevallen zal uitsluiten."

BTV Audit en BTV Academy
Naast de pijler 'keuringen en controles' verzorgt het controleorganisme via BTV Academy ook opleidingen in het kader van veiligheid en aanverwante, en met BTV Audit verzorgt BTV de certificatie van VGM-managementsystemen (veiligheid, gezondheid en milieu). Door de VCA-certificatie bewijst u dat u de veiligheid op uw werkvloer hoog in het vaandel draagt. Bovendien eisen meer en meer opdrachtgevers tegenwoordig zo'n VCA-certificatie. (NV)