Zo vader, zo dochter: in de voetsporen van een ondernemer

De laatste jaren ontwikkelde SQAN zich tot een familiebedrijf dat internationaal bedrijfstrainingen geeft rond communicatie, teamontwikkeling,… en veranderingsprocessen binnen bedrijven op gang trekt. Yann en Yoni Van den Branden geven trainingen in het Nederlands, Frans, Engels,… met een flinke portie humor. Een vader-dochterrelatie die niet vanzelfsprekend gegroeid is.

Yann, hoe is het idee van SQAN ontstaan?

Ik werkte als commercieel directeur binnen een multinational, maar raakte gefrustreerd door de manier waarop omgegaan werd met opleidingen. Vaak waren de trainingen te beperkt, niet ter zake, saai en herinnerde ik me nadien enkel wat ik ‘s middags had gegeten. Ik wilde hier verandering in maken en besloot zelf bedrijfstrainingen te onwikkelen en geven. De firmawagen en de groepsverzekering ruilde ik in voor een onzeker bestaan als zelfstandige, maar het geeft me wel een enorme voldoening.

Yoni, ondertussen ben jij in de voetsporen van je vader getreden. Had je dit plan altijd voor ogen?

Absoluut niet. Ik ben begonnen als militair piloot, maar het ondernemende zat altijd wel in me. Toen ik als piloot ben moeten stoppen, wist ik niet meteen welke richting ik uit wilde. Maar als je dan binnenshuis iemand hebt rondlopen die o.a. opleidingen geeft in veranderingsprocessen en stress & burnout moet je daarvan profiteren en leren. Ik ontdekte mijn eigen sterktes en zwaktes en werd ik gefascineerd door hoe Yann teams sterker maakt, onderling beter leert communiceren etc. Ik wilde dit ook doen! 

Hoe is het om als vader en dochter samen te werken?

Yann: Na twintig jaar is het zeker even wennen om iemand naast je te hebben staan. Zeker als zij af en toe commentaar geeft, dat is soms confronterend, want meestal heeft ze gelijk. Ze heeft soms een andere kijk op zaken zowel voor als achter de schermen. Een partner helpt je om jezelf en de werkwijze soms in vraag te stellen en te verbeteren. Brainstormsessies verlopen met bepaalde app’s nu veel sneller en efficiënter. 

Yoni: We houden elkaar in evenwicht. We zijn beiden heel creatief en zoeken steeds naar interessantere content en trainingstechnieken, maar houden elkaar tegelijkertijd met de voeten op de grond. Samen lesgeven is ook heel ontspannend, je verdeelt uiteindelijk de workload. We werken heel hard, maar het moet plezant blijven.

Waarom is humor zo belangrijk voor jullie? 

Yann: Onze trainingen bestaan niet uit lange saaie Powerpoint sessies. Hier spelen we wetenschappelijk wat vals! Wanneer je je goed in je vel voelt, chocolade eet, seks hebt, lacht,… dan komen er een specifiek soort endorfines vrij. Net die endorfines heb je nodig om je midellange en langetermijngeheugen te verankeren. Je onthoudt dus beter als je lacht.

Hebben jullie een goede raad voor elkaar en voor onze lezers?

Yann: Blijf elkaar challengen.
Yoni: … en aanvaard ook dat je gechallenged wordt