Antwerpse Brouw Compagnie herbruikt brouwdamp als nieuwe energie

Afvalbeheer & Recyclage

“We zijn maar een kleine brouwerij, maar we trachten toch ons steentje bij te dragen aan een beter milieu”, stelt oprichter Johan Van Dyck van de Antwerpse Brouw Compagnie, bekend van het Antwerpse Seefbier, maar ook van het Bootjesbier, Super Cadix en Nonkel Pater.

Bewust met afval

Zo draait de brouwerij 100% op groene stroom en uit de brouwdamp wordt energie gerecupereerd. “Alle dampen van het brouwen worden niet gewoon de lucht in gelaten. Via een condensator wordt alle energie eruit gehaald en hergebruikt om andere brouwsels op te warmen. We hebben ook de meest recente, energie-efficiënte en milieuvriendelijk hoog rendement stroomgenerator, zonder uitstoot van zwavelcomponenten”, gaat Johan Van Dyck verder. De bierkratten van de brouwerij zijn vervaardigd uit gerecycleerd plastic van oude kratten. “Vandaar de zwarte kleur. Die laat ons toe om alle kleuren plastic een tweede leven te geven. Als je een huiskleur hebt, kan je alleen met nieuw plastic werken.” De kratten worden herbruikt, net als de flesjes. De Antwerpse Brouw Compagnie gebruikt geen wegwerpflesjes.

Festivalbekers van maïs

Zijn er bekers nodig op een event? Dan kiest de Antwerpse Brouw Compagnie ofwel voor herbruikbare bekers, of voor biologisch afbreekbare exemplaren, gemaakt van zetmeel uit maïs. Deze bekers zijn volledig natuurlijk afbreekbaar en er doet zich geen vervuiling met plastic voor. “We opteren ook bewust voor karton uit recyclage en verantwoorde bosbouw. We zetten met andere woorden maximaal in op karton met FSC-label”, vertelt Johan Van Dyck nog.

Milieuvriendelijke CO2 uit de haven

Een brouwerij heeft voor haar productie CO2 nodig, o.a. voor het voorspannen van tanks. Daarvoor laat de Antwerpse Brouwerij Compagnie gerecycleerde CO2 uit de Haven van Antwerpen komen. Deze CO2 gaat niet de lucht in, maar wordt opgevangen en gezuiverd om vervolgens naar de brouwerij te worden getransporteerd. “En dan is er nog nieuws te melden rond onze brouwrestanten. De graanresten, de zogenaamde draf, krijgen een tweede leven als veevoer. Een boerderij vlakbij komt dit wekelijks ophalen. Het is kwalitatief voer, boordevol vitaminen”, besluit Johan Van Dyck.

Seef our planet, it’s the only one with beer

Haar milieuvriendelijke aanpak heeft de brouwerij vertaald in een leuke slogan: Seef our planet, it’s the only one with beer. Momenteel werkt Johan Van Dyck aan een nieuwe website. Daarop zal u het milieuvriendelijk verhaal van de brouwerij ook kunnen terugvinden.

Oesterzwammen kweken op koffiedrab

Er zijn ondertussen tal van bedrijven die afval als rechtstreekse grondstof gebruiken. Zo kweekt Caffungi uit Antwerpen oesterzwammen op koffiedrab. Papilio uit Kuurne maakt tapijten uit gerecycleerde binnenbanden van fietsen, van PET-flessen en van afgedankte legertenten en het West-Vlaamse Deceuninck maakt geluidswanden van oude rolluiken, bouwprofielen en ander pvc-afval.

 

 

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials