België Europees kampioen inzamelen en recycleren van batterijen

Afvalbeheer & Recyclage

In 2016 was België volgens de nieuwe Eurostat-studie de absolute Europese recyclagekampioen met een inzamelpercentage van 71%.

Absolute top in inzamelen en recycleren

Als het op het inzamelen en recycleren van batterijen aankomt, behoort België tot de absolute wereldtop. Dit blijkt uit een studie van Eurostat, de in Luxemburg gevestigde organisatie die instaat voor het aanleveren van statistische informatie aan de Europese instituties.

Inzamelwedstrijd bij scholen

In 2016 werd 71% van de 4.585 ton verkochte batterijen of 3.153 ton opnieuw opgehaald door Bebat, de vzw die inzet op de inzameling en sortering van gebruikte batterijen in België. Daarenboven steeg tussen 2012 en 2016 Belgiës inzamelpercentage van 53% naar 71%, onder meer door een uiterst succesvolle inzamelwedstrijd bij scholen in 2016 met een concert van kinderidolen K3 als hoofdprijs. Ook in 2017 was België met een recyclagepercentage van 61% bij de Europese top volgens de cijfers van Bebat. Alhoewel dit minder is dan het succesjaar 2016 is dit wel 11% meer dan in 2015.

Waalse regering moet afzien van nieuwe wetgeving

"Bebat is erg fier om deze positie te mogen bekleden. Het is voor ons de bevestiging dat we goed bezig zijn en dat onze aanpak en coördinatie met onze partners werkt. We zijn de meer dan 10,5 miljoen Belgen die hun batterijen hebben binnengebracht dan ook heel dankbaar. Bebat vraagt met aandrang dat de Waalse regering afziet van haar plan om een nieuwe wetgeving in te voeren die Bebat zal belemmeren om nog dergelijke goede resultaten te realiseren," zegt Peter Coonen, Managing Director bij Bebat.

Bebat maakt het mensen gemakkelijk om batterijen te recycleren

Volgens Bebat zijn er een aantal redenen waarom ons land zo goed scoort in vergelijking met de Europese buurlanden. Zo heeft ons land met meer dan 24.000 inzamelpunten een bijzonder uitgebreid inzamelnetwerk. Bijna iedere Belg hoeft minder dan 400 meter af te leggen naar het dichtstbijzijnde inzamelpunt in onder meer recyclageparken, supermarkten, elektro-handelaars, bedrijven en scholen. Daarenboven bedeelt Bebat twee maal per jaar aan huis een zakje en een doosje, wat het inzamelen vergemakkelijkt. Ter vergelijking: er zijn veel meer Bebat inzamelpunten dan dat er bankautomaten zijn in België (15.000).

Bebat vzw is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw), opgericht in 1995 door de producenten van batterijen en zorgt er dus voor dat bedrijven kunnen voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht.

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials