Afvalophaling bij bedrijven

Hoeveel afval produceren Belgische bedrijven?

Valipac verzamelde in 2017 voor de eerste keer cijfers over de afvalproductie bij Belgische bedrijven. Die cijfers zijn van wezenlijk belang voor de overheid, de federaties en voor bedrijven. Ze vormen onmisbare informatie voor de overstap naar een circulaire economie.

Wat leren de cijfers?

In heel België werd in 2017 3.989 kton bedrijfsafval ingezameld. 2/3 van het bedrijfsafval wordt selectief ingezameld. Bedrijfsrestafval staat voor het grootste aandeel in kton (1.400) bij bijna 145.000 locaties. De tweede plaats gaat naar papier en karton, met bijna 900 kton op meer dan 65.000 locaties. Daarna volgen kunststoffen (103 kton op 18.000 locaties), hout (511 kton op 17.500 locaties) en glas (62 kton op 9.121 locaties). Metaal wordt op ‘slechts’ 6.000 locaties ingezameld, maar is wel goed voor bijna 1.000 kton afval. Enige nuance bij deze cijfers is wel nodig. Ze zijn gebaseerd op de data van afvalophalers aangesloten bij Valipac

Afvalstromen per sector

De horeca telt met 22.734 locaties de meeste adressen waar afval wordt opgehaald. In het aantal materiaalstromen dat wordt ingezameld, zitten grote verschillen. Zo telt de horeca 71% van de ophaaladressen waar slechts één materiaalstroom wordt opgehaald en minder dan 1% ophaaladressen waar meer dan drie stromen worden opgehaald. Daartegenover zien we in de metaalverwerking dat slechts 52% van de ophaaladressen één stroom inzamelt, tegenover 9% die meer dan drie stromen inzamelt.

Toch zijn hier niet direct conclusies over het sorteergedrag van een bepaalde sector aan te koppelen. Zo is het mogelijk dat de horeca slechts met een beperkt aantal afvalstromen te maken krijgt, terwijl andere bedrijven een veel meer divers palet aan materiaalstromen genereren.

Het belang van de monitoring

De rapportering van de Belgische bedrijfsafvalstromen is een primeur: voor het eerst is de afvalinzameling in de drie gewesten op een uniforme manier in kaart gebracht. Toch moeten de data met omzichtigheid geïnterpreteerd worden. De rapportage moet vooral beschouwd worden als een nulmeting en een referentiepunt voor de toekomst. Wanneer we dezelfde aanpak en meetmethoden ook in de komende jaren toepassen, krijgen we een goed zicht op trends in de afvalinzameling. Door de data van verschillende jaren te vergelijken, kunnen we ook verbeterpotentieel bij Belgische ondernemingen in kaart brengen.

Cijfers contextualiseren

Belangrijk is om deze eerste monitoring in haar context te plaatsen. Ze is louter een afspiegeling van de afvalstromen die door bij Valipac aangesloten ophalers bij bedrijven opgehaald werden en waarvoor een registratie gebeurt. Afvalophaling door intercommunales, afval dat wordt ingezameld in de containerparken en afval dat wordt opgehaald door ophalers die niet bij Valipac zijn aangesloten, zitten er niet in vervat. Ondanks deze beperkingen zijn we ervan overtuigd dat onze methodiek de meest accurate resultaten oplevert. We kunnen uit de cijfers alvast concluderen dat verschillende factoren, zoals activiteit, grootte en regio, het sorteergedrag van een bedrijf in sterke mate beïnvloeden.

Een eerste stap naar een circulaire economie

Deze analyse van bedrijfsafvalstromen betekent een belangrijke stap in de transitie naar een circulaire economie. Met betrouwbare data kan je een stand van zaken opmaken en de evolutie van de selectieve inzamelingen en de productie van bedrijfsafval opvolgen. De bedrijven die klant zijn van Valipac, op hun beurt, krijgen een goed zicht op hun prestaties en op opportuniteiten in het kader van de circulaire economie.

Met meer inzicht in hun materiaalstromen en afvalproductie, kunnen bedrijven interne kringlopen sluiten en interne processen hertekenen. Sectororganisaties kunnen de afvalcijfers meenemen in gesprekken met de overheid en er de belangen van de sector mee verdedigen. De overheid, ten slotte, vindt in de statistieken data om gerichter sensibiliseringsacties rond bedrijfsafval mee op te zetten. Valipac gaat nog verder aan de slag met de data. Zo is deze monitoring een eerste, zeer waardevolle, stap op weg naar een circulaire economie.

Raadpleeg hier het activiteitenverslag van Valipac, waarin je ook het monitoringverslag vindt!

Op zoek naar een duurzaam antwoord op het verpakkingsafval in je bedrijf? Valipac helpt je met advies! Neem contact op via de website of stel je vraag via het formulier hieronder.

Lees ook 

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Valipac

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Valipac
  • Koningin Astridlaan 59 a
    1780 Wemmel
  • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials