Luc Graré (REC Solar): Zonnepanelen worden alleen maar efficiënter

Afvalbeheer & Recyclage

De aanschaf van zonnepanelen was een hype zolang de aanmoedigingsmaatregelen van de overheid een echte stimulans waren. Mensen hebben een ruggensteun nodig om over te schakelen op maatregelen die goed zijn voor de toekomst. In de meeste gevallen veranderen mensen pas wanneer ze er (financieel) voordeel uit halen. Dat is met zonnepanelen nog altijd het geval, hoewel sommigen dat betwisten sedert de overheid de steunmaatregelen teruggeschroefd heeft. Om misverstanden te vermijden gingen we ons licht opsteken bij Luc Graré, een Antwerpse globetrotter die wereldwijd verkoopdirecteur is bij REC Solar, het grootste Europese bedrijf in zonnepanelen.

REC Solar is een leidinggevende toeleverancier in de markt van elektriciteit op basis van zonne-energie. Met meer dan 15 jaar ervaring biedt het bedrijf duurzame en hoogrendement-producten, diensten en investeringsmogelijkheden aan de zonne-industrie. De ideale gesprekspartner dus om ons een beter inzicht in de problematiek van de hedendaagse energie te bezorgen.


Zonne-energie verdient onze aandacht

De onverwachte shutdown van drie kernenergiecentrales in België heeft het land opgezadeld met angst voor een ernstig stroomtekort. Is deze angst terecht?

Luc Graré: “Het sluiten van kernenergiecentrales bedreigt in grote mate het levenscomfort van gezinnen maar betekent ook de continuïteit van de industriële productie en van de omzet van bedrijven, wat kan resulteren in economisch verlies. Het is vitaal voor landen om meer variatie in hun mix van elektrische energie te realiseren teneinde het hoofd te kunnen bieden aan niet verwachte tekorten. Zonne-energie is zonder twijfel een competitieve, betaalbare energiebron in België. De gemiddelde kostprijs is momenteel 17,9 ct/kWh, wat dus lager is dan de elektriciteitsprijs voor gezinnen van 21ct/kWh. De kostprijs van systemen voor zonne-energie zijn in de voorbije drie jaar zo’n 40% gedaald. En dus zou de overheid zonne-energie kunnen aanmoedigen als een middel om de energievoorziening van het land veerkrachtiger te maken. De capaciteit van zonne-energie in België is op dit moment net iets meer dan 2.000 MW, maar, met een minimum energievraag die zich veel hoger situeert, nl. op 6.883 MW, is er een aanzienlijke ruimte voor uitbreiding.”

Graré stelt twee business modellen voor rond zonne-energie die, vanuit economisch oogpunt, zeer attractief zijn.

Luc Graré: “Modellen als netvergoeding en zelfconsumptie zouden een welgekomen verhoging van investeringen in zonne-energie kunnen betekenen. Installaties voor zelfconsumptie van gegenereerde zonne-energie bij commerciële en industriële bedrijven resulteren nu al in een betekenisvol potentieel voor de verlaging van de energiekosten. De investering betaalt zich terug over een periode van slechts zes jaar en levert en return on investment van meer dan 21%. Daarenboven kunnen commerciële gebruikers van zonne-energie hun afhankelijkheid van aangekochte elektrische energie afbouwen. Een energieaankoop die onderhevig is constante prijsverhogingen: het Federale Planbureau kondigde recent aan dat de prijs van elektrische energie in de komende zes jaar met 25% zou kunnen stijgen. Anderzijds, via een netvergoeding kunnen residentiële consumenten tot € 700,00 per jaar op hun elektriciteitsfactuur besparen omdat ze overdag meer zonne-energie produceren dan ze verbruiken.

Het aanmoedigen in hernieuwbare energie blijft verstandig?

Luc Graré: “Zonder enige twijfel. Bovendien zorgt netvergoeding voor een verlengde periode van inkomsten vanuit de investering, in tegenstelling tot inkomsten uit het op het net plaatsen van de gegenereerde stroom, zelfs zonder Groencertificaten. De energiebalans herschikken vereist specifieke maatregelen, maar de transitie zou wel eens een aantal broodnodige en snelle winsten kunnen opleveren. Met business-modellen als netvergoeding en zelfconsumptie zou het land investering in hernieuwbare energie kunnen aanmoedigen bij zowel commerciële als residentiële consumenten en tegelijk de druk verlagen op de conventionele energiebronnen. Door de hoge retail-prijzen voor elektriciteit te omzeilen zouden België en alle andere Europese landen het hoogste potentieel voor besparingen via zelfconsumptie voor zowel kmo’s als voor residentiële gebruikers realiseren.

 

Zonnepanelen worden ooit de belangrijkste bron van stroomproductie

Zonnepanelen worden door sommigen in discussie gebracht nu de overheid minder mild het aanschaffen van zonnepanelen stimuleert. Is dit terecht? Kijkt men elders anders tegenover zonnepanelen?

Luc Graré: “Wereldwijd wordt bijna op dezelfde manier gekeken naar het stimuleren van het installeren van zonnepanelen. Duitsland blijft koploper in de interesse voor zonnepanelen. Er wordt 6 miljoen euro subsidie jaarlijks uitgekeerd en grote bedrijven zijn uitgesloten van subsidie. In Duitsland is het echt een maatregel die de gewone burger of de kmo’s treft. Maar laat het duidelijk zijn, zelfs zonder subsidie is het gebruik van zonnepanelen nog altijd een goede zaak. Zowel economisch als inzake milieuvriendelijkheid, wat toch een belangrijk aandachtspunt zou moeten zijn voor ons allemaal. Het grootste probleem is niet de hoogte van de subsidie, maar de rechtsonzekerheid, zeker in de periode tussen de aankondiging en de effectieve uitvoering van ene maatregel.

Is er in België nog veel potentieel?

Luc Graré: “Absoluut. Er is ongeveer 267 watt aan zonnepanelen per inwoner geïnstalleerd terwijl dat in Duitsland 430 watt is. Het potentieel moeten we wellicht zoeken bij de industrie en bij de kmo’s. België is – in tegenstelling met Duitsland – voor zonnepanelen eerder een residentiële markt tot op heden. Maar dat zal veranderen. De Europese markt voor zonnepanelen zal na 2016, 2017 sterk groeien omdat dan de batterijtechnologie in volle bloei zal zijn en erg concurrentieel wordt. De opslagmogelijkheden zullen aanzienlijk stijgen omdat je zelf invloed zult kunnen laten gelden over hoeveel energie je nog van het net wil. Zonnepanelen kunnen in 2050 de belangrijkste bron van stroomproductie zijn. Zonne-energie op zich is nu al voordeliger want ook zonder subsidie doe je nog altijd een goede zaak.

Is het dan meer een kwestie van een mentaliteitswijziging waar we naartoe moeten?

Luc Graré: “Dat is absoluut noodzakelijk. We moeten er ons van bewust zijn dat we in de toekomst nog beter met ons milieu moeten omspringen dan vandaag. Dat vraagt een belangrijke mentaliteitswijziging. Dat vergt tijd en goede voorbeelden. Je zal merken dat dit in de nabije toekomst snel zal evalueren. Zonnepanelen worden steeds efficiënter. De wetenschap leert ook heel snel enorm veel bij dat in het voordeel van de zonnepanelen spreekt. De kosten dalen jaarlijks met 8 procent en dat zal een belangrijke stimulans worden voor het aanschaffen van zonnepanelen. In Vlaanderen.

VALIPAC_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials