lindner banner set 2 v2 120.jpg
Clean site circular Valipac

Op zoek naar een circulair model voor transportverpakkingen

Partner

Wie goederen transporteert op palletten, wil uiteraard dat ze beschermd blijven tijdens het transport. Daarom gebruiken bedrijven plastic krimphoezen om hun palletten te verpakken. Deze omhulsels kun je over een pallet trekken, waarna ze krimpen bij verwarming. Op die manier verzekeren ze de stabiliteit van je goederen tijdens het transport. Vandaag worden deze plastic hoezen vervaardigd uit nieuw materiaal. Dat is op termijn geen duurzaam systeem. Daarom stelde Valipac zich tot doel om transportverpakkingen te integreren in een circulair model.

Clean Site Circular

Deze ambitie van Valipac leidde tot een demonstratieproject, genaamd Clean Site Circular. Het doel van dit pilootproject? De pallethoezen van bouwmaterialen opnieuw inzetten in de waardeketen door het gerecycleerd materiaal te gebruiken voor de productie van … nieuwe pallethoezen voor de bouwsector. Eén van de inspiratiebronnen was Clean Site System, het inzamelsysteem voor plastic op bouwwerven. Via dat programma kunnen aannemers voordelig afvalzakken voor plastic afval aankopen bij aangesloten handelaars in bouwmaterialen en de gevulde zakken daar opnieuw inleveren. De ingezamelde materialen worden gesorteerd, gerecycleerd en gebruikt als grondstof voor nieuwe producten uit plastic.

Partnerschap met spelers uit de hele waardeketen

Samen met de verschillende enthousiaste spelers vatte Valipac het Clean Site Circular-project aan in het voorjaar van 2018.

 • Baksteenproducent Wienerberger verbond zich ertoe om circulaire hoezen te gebruiken, op voorwaarde dat ze over dezelfde eigenschappen zouden beschikken als de hoezen vervaardigd uit nieuw (‘virgin’) materiaal;
 • Total ontwikkelde de geschikte polymeerformule die moet worden gemengd met het regranulaat dat door Rymoplast wordt geproduceerd;
 • Oerlemans heeft de hoezen vervaardigd met het mengsel van virgin polymeren en het regranulaat;
 • Fema en Go4Circle faciliteerden de contacten met handelaren in bouwmaterialen en de ophalers/sorteercentra.
 • Voor dit project kregen Valipac en zijn partners bovendien de financiële steun van Vlaanderen Circulair.

Op 15 februari 2019 zagen de eerste krimphoezen gemaakt met 50% gerecycleerd materiaal dan eindelijk het levenslicht.

Design 4 Circularity

Wienerberger gebruikte de eerste circulaire hoezen om een tiental palletten te verpakken. De verpakte palletten ondergingen succesvol een aantal tests, die aantonen dat ze voldoen aan de geldende Europese transportveiligheidsnormen. De eerste resultaten zijn dus alvast veelbelovend, maar de partners die deelnemen aan het project, willen het onderzoek nog voortzetten. Mogelijke pistes zijn bijvoorbeeld het verhogen van het percentage aan gerecycleerd materiaal in de polymeermix of het testen van andere kwaliteiten van regranulaat.

Dankzij het pilootproject kwamen bovendien ook de uitdagingen voor het huidige model aan het licht: het gebruik van inkt of kleurstoffen vermindert de circulariteit van de hoezen, omdat ze dan moeilijker te recycleren zijn en het percentage afval vergroten. Daarom is het noodzakelijk dat er duidelijke richtlijnen komen over de mate van recycleerbaarheid van verpakkingen. Zo kan hun circulariteit verhoogd worden.

Het project Clean Site Circular is een treffend voorbeeld van hoe Valipac op zoek gaat naar innovatieve en duurzame oplossingen op de uitdagingen die bedrijfsmatige verpakkingen stellen. Wil je weten hoe jouw bedrijf op een duurzamere manier kan omgaan met verpakkingsafval? Stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder!

Lees ook

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

 • Valipac
  Koningin Astridlaan 59 a
  1780 Wemmel
 • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven